Avrupa’nın göbeğinde Katalonya ve Madrid hükümetleri arasında yaşanan bağımsızlık krizi tehlikeli bir tırmanışa giderken, Avrupa Birliği lider ve yöneticileri hep bir ağızdan, bağımsızlık ilan eden Katalonya hükümetine değil, Madrid hükümetine destek verdi. Tek taraflı bağımsızlık ilan eden Katalonya hükümeti hızla uluslararası toplum tarafından soyutlanırken, Avrupa’dan bağımsızlığa tek destek, Katalan yönetimi gibi bağımsızlık isteyen Korsika Parlamentosu’ndan geldi.
Katalan Hükümeti, bağımsızlık ilanında, uluslararası toplumun ve Avrupa Birliği’nin, Katalonya’nın bağımsızlığını tanıması için kendileriyle diyaloğa geçmesini ve AB’nin “İspanya Hükümeti’nin, Katalan halkının sivil ve politik haklarını gasp etmesine son vermesi için devreye girmesini” istedi. Ancak AB yönetimi ve üye ülkelerin hükümetleri tereddütsüz ve ağız birliğiyle İspanya Hükümeti’nin yanında yer aldı.
Juncker: “95 üyeli AB istemiyoruz”
Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Katalonya Meclisi’nin bağımsızlık ilanının ardından, “Avrupa’nın daha başka çatlak ya da kırılmalara ihtiyacı yoktur” dedi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile birlikte fırtınayla yıkılan Fransız Guyanası’nı ziyaretinde konuşan Juncker, “İspanyanın iç sorunu olan bu konuya katılmak gibi bir tavrımız olmaz. Ama Avrupa Birliği’nin yarın 95 üye devletten oluşmasını istemiyorum” dedi.
Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Twitter hesabından, “AB’nin tek muhatabının İspanya olduğunu” yazdı ancak Madrid hükümetini de “güç argümanına değil, argümanın gücüne” davet etti.
Fransa’dan ilk açıklamayı yapan Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, “Fransa bu bağımsızlık ilanını tanımayacak” derken, Fransız Hükümeti’nin tek muhatabının Madrid Hükümeti olduğunu belirtti.
Guyana’dan konuşan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da, “Benim İspanya’da bir tek muhatabım vardır, o da Başbakan Rajoy. İspanya’da hukuk devleti ve anayasa kuralları hakim. Başbakan hukuk devleti ve anayasaya saygıyı sağlamaya çalışıyor ve kendisine desteğim tamdır” dedi.
Paris gibi Londra ve Berlin de Katalonya’nın bağımsızlığını tanımadıklarını açıkladı. Son yıllarda İskoçya’nın bağımsızlık talepleri nedeniyle benzer bir krize sahip olan İngiliz hükümet sözcülüğünden de, “Bağımsızlık ilanı, İspanya mahkemelerinin illegal bulduğu bir referanduma dayanılarak yapılıyor. Biz İspanya’da hukuk devletinin egemen olmasını, ülke anayasasına saygı duyulmasını ve İspanya’nın toprak bütünlüğünün de korunmasını isteriz” açıklaması geldi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert de, “Alman hükümeti Katalonya’daki durumun giderek daha ciddi bir hal aldığını endişeyle görmektedir. İspanya’nın toprak bütünlüğü ve egemenliği asla tartışılamaz. Almanya, tarafların diyalogu ön planda tutmasını umut etmektedir” dedi.
AB sınırları dışında, Madrid Hükümeti Amerika Birleşik Devletleri’nin, Türkiye’nin, Kanada’nın da desteğini aldı.
Korsika’dan korkutan destek
Korsika, Bask, İskoçya, Bretonya bölgeleri nedeniyle geçmişte çeşitli etnik sorunların yaşandığı ülkelerde Katalonya örneğinin domino etkisi yaratmasından korkulurken, Korsika Yerel yönetiminden Katalonya’ya beklenen destek açıklaması geldi.
Korsika yerel parlamento başkanı ve ayrılıkçı politikacı Jean-Guy Talamoni, yeni Katalonya Cumhuriyeti’ni selamlayarak, “Katalonya Cumhuriyeti’ni tanıyoruz” dedi. Korsika parlamentosunun “referandumu prensip olarak kabul ettiğini” hatırlatan Talamoni, “Burada sorgulanması gereken Madrid hükümetinin diyaloga yaklaşmayan tavrı ve AB’nin şiddet kullanan Madrid hükümetine verdiği kesintisiz destek” dedi.
Korsika’nın Katalonya ile aynı konumda olmadığına ve kurumsal ve ekonomik açıdan henüz bağımsızlık talebinde bulunmaya hazır olmadığını kaydeden Talamoni, “Önümüzdeki 10 yılda bir bağımsızlık süreci görmüyoruz. Ama Korsika halkı isterse, 10 yıl sonra bağımsızlık konusunu tartışmaya açabilir. Elbette bütün bunlar yalnızca demokratik yollarla yapılır” diye konuştu.
İskoçya: “Anlıyor ve saygı duyuyoruz”
Daha önce referanduma giden İskoçya yerel hükümetinden Dışişleri Bakanı Fiona Hyslop ise, Korsika yerel yönetimi gibi Katalonya’nın bağımsızlık ilanını tanımadı ancak “Katalan Hükümeti’nin pozisyonunu anlıyor ve saygı duyuyoruz. İspanya’nın bağımsızlık talebine muhalefet hakkı varsa, Katalan halkının da kendi geleceğini belirleme hakkı vardır” diyerek olumlu tepki verdi.
Kaynak: Amerikanın Sesi, Arzu Çakır
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024