Almanya’nın işgücü piyasası, nüfusun yaşlanması ve demografik değişimler nedeniyle ciddi bir dönüşüm geçiriyor. Bertelsmann Vakfı’nın analizine göre, Avrupa’nın en büyük ekonomisi, işgücü kaybını önlemek için her yıl ortalama 288.000 yabancı işçiye ihtiyaç duyuyor.
Mevcut göç seviyeleri korunmazsa, Almanya’nın iş gücü 2040’a kadar %10 oranında küçülebilir. Daha kötümser bir senaryoya göre bu sayı, yılda 368.000’e kadar çıkabilir.
Analizler, özellikle “Baby Boomer” olarak adlandırılan neslin emekliliği ile iş gücü havuzunun daralacağını öngörüyor. Bertelsmann Vakfı’ndan uzmanlar, iç işgücü potansiyelinin tam kapasiteyle kullanılması gerektiğini vurgulasa da, bunun tek başına gelecekteki işgücü taleplerini karşılamak için yeterli olmayacağını belirtiyor.
Almanya, nitelikli işçilerin göçünü teşvik etmek amacıyla 2023 yılında göç yasalarında reform yaptı. Bu reformlar arasında diplomaların tanınması süreçlerinin kolaylaştırılması ve mavi kart sisteminin genişletilmesi yer alıyor. Ancak rapor, göçmen işçilerin Almanya’yı cazip bulması için yalnızca yasal düzenlemelerin değil, aynı zamanda daha kapsayıcı bir kültürün de geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Bu bağlamda, Kenya ile yapılan göç anlaşması gibi yeni adımlar atıldı. Ayrıca, en çok işgücü açığının güney ve doğu bölgelerinde olacağı, buna karşın Berlin ve Hamburg gibi büyük şehirlerin mevcut göçmen sayısıyla daha az etkileneceği tahmin ediliyor  .
- CHP İzmir Milletvekili Kılıç’ın Veri Güvenliği Uyarısı ve Türkiye’deki Dijital Güvenlik Sorunları - 10 Aralık 2024
- HGS Uygulaması Hacklendi: Kullanıcılara Hakaret ve Kripto Para Talebi Gönderildi - 10 Aralık 2024
- İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu’ndan 10 Aralık İnsan Hakları Günü Mesajı - 10 Aralık 2024