Suriye’de Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) güçlerinin Alevilere yönelik infaz, işkence ve kaçırma olaylarına tepki gösteren Alevi örgütleri, İstanbul’da bir araya geldi. Polis müdahalesine rağmen dağılmayan kalabalık, Suriye Konsolosluğu önünde basın açıklaması yaparak, yaşamını yitiren Aleviler adına Maçka Parkı’na siyah çelenk bıraktı.
HTŞ’nin Alevilere Yönelik Saldırıları
Suriye’de yönetimi ele geçiren HTŞ güçlerinin, ülkenin kuzeybatısındaki Lazkiye’de yaşayan Alevilere yönelik saldırıları devam ediyor. Selefi cihatçı bir yapı tarafından yönetilmek istemeyen Lazkiye halkının yaşadığı bölgelerde operasyonlar sıklaştırılırken, Alevilere yönelik infaz, işkence ve kaçırma olaylarının arttığı belirtildi.
Alevi dernekleri, Suriye’deki katliamlara dikkat çekmek için İstanbul Şişli’deki Suriye Konsolosluğu önünde basın açıklaması yapmak istedi. Ancak Şişli Kaymakamlığı’nın “gösteri, yürüyüş ve eylem” yasağı getirmesi üzerine, kalabalık Maçka Demokrasi Parkı’na yöneldi.
“Bu Bir Soykırımdır”
Yalıncak Sultan Alevi Kültür Derneği adına basın açıklamasını okuyan Sevim Yalıncakoğlu, Suriye’deki durumu şu sözlerle özetledi: “8 Aralık 2024’te gerçekleşen yönetim değişikliğinden sonra, Alevilere yönelik sistematik ve bilinçli bir katliam sürüyor. İdlib, Humus, Hama ve Lazkiye kırsalında Alevi köyleri kuşatma altında. Camilerden yapılan anonslarla Alevi halkı hedef gösteriliyor. Kaçırılan kadınlar tecavüz tehdidiyle sindiriliyor, gençler işkence edilerek kaybediliyor, köyler yakılıp yıkılıyor.”
Yalıncakoğlu, “Bu bir soykırımdır. Bu zulmün failleri bellidir” diyerek, HTŞ ve El Kaide bağlantılı cihatçı çetelerin Batılı emperyalist güçlerin desteğiyle büyütüldüğünü ve silahlandırıldığını vurguladı.
“Güvenli Bölge Politikaları Etnik Temizlik Planıdır”
Açıklamada, Suriye’deki “güvenli bölge” politikalarının aslında Alevileri ve diğer azınlıkları hedef alan bir etnik temizlik planı olduğu belirtildi. Yalıncakoğlu, “Bölgedeki askeri ve istihbari unsurlar, bu çetelerin hareketlerini desteklemekte, Suriye’nin parçalanmasını derinleştirmektedir. Medya ve uluslararası kurumlar bu katliamları görmezden geliyor, emperyalist propaganda makinesiyle gerçeği çarpıtıyorlar” ifadelerini kullandı.
Alevi yurttaşlar, “Aleviler Susmayacak! Buradan herkese çağrımız: Yaşanan bu zulmü herhangi bir nedenle onaylamayın. Şiddeti ve masum insanların ölümlerini görmezden gelmeyin! Katledilen insanların sesi olun!” şeklinde sloganlar attı.
Basın açıklamasının ardından, Suriye’de katledilen Aleviler anısına Maçka Demokrasi Parkı’nın girişine siyah çelenk bırakıldı. Eyleme CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik de katılarak, Alevi toplumunun yanında olduğunu gösterdi.
Uluslararası Topluma Çağrı
Alevi örgütleri, Suriye’deki katliamların durdurulması için uluslararası topluma çağrıda bulundu. Yalıncakoğlu, “Colani ve yönetimi, bu katliamların doğrudan sorumlusudur. Onları destekleyen devletler de bu zulme ortaktır” diyerek, dünya kamuoyunu harekete geçmeye davet etti.
Bu eylem, Suriye’deki insan hakları ihlallerine karşı sesini yükselten Alevi toplumunun kararlılığını bir kez daha gösterdi.
Kaynak: Yalıncak Sultan Alevi Kültür Derneği, Şişli Kaymakamlığı, CHP İstanbul İl Başkanlığı.