AKP’ye kötü haber, interneti kesseniz de çaresi var!

Sosyal medya düzenlemesini meclisten geçiren AKP’ye kötü haber. Başkanlık seçimleri sırasında üç gün boyunca internete erişim sağlayamayan birçok Belaruslu, çareyi farklı yazılımlarda aradı. Bunlardan biri de Psiphon oldu. Kullanıcı sayısı bir günde milyonu geçti.

GeçtiÄŸimiz hafta sonu Belarus’ta yapılan devlet baÅŸkanlığı seçimleri esnasında halk kötü bir sürprizle karşılaÅŸtı. Ä°nternet eriÅŸiminin üç gün boyunca saÄŸlanamadığı ülkede, insanlar arama motorlarından sosyal medya platformlarına ve bağımsız medya kuruluÅŸlarına kadar birçok internet sayfasına giriÅŸ yapamadı. Her ne kadar yetkililer, bu sorununun yurt dışı kaynaklı saldırılar nedeniyle yaÅŸandığını söylese de birçok gözlemci, olası protestoların organize edilmesini zorlaÅŸtırmak için, internet eriÅŸiminin devlet tarafından kasten engellediÄŸini tahmin ediyor.

Ancak sansürlenen internet erişimi beklenmedik bir gelişmeyi de beraberinde getirdi. İnternete girmeye çalışan birçok kişi, farklı yöntem ve yazılımlar kullandı. Bunlardan biri de Psiphon adlı uygulamaydı.

Kullanıcı sayısı bir günde birkaç binden bir milyona ulaştı

Deutsche Welle’dan Mikhail Bushuev’in haberine göre, uygulamanın geliÅŸtiricilerinden biri olan Michael Hull, aynı zamanda Psiphon Inc. ÅŸirketinin de baÅŸkanı. Hull, seçimlerden bir hafta öncesine kadar uygulamayı günde ortalama 10 bin Belaruslu düzenli kullanırken, bu sayısının aniden arttığını belirterek ”8 AÄŸustos’da 3 bin kullanıcı vardı, bir gün sonra 9 AÄŸustos’da 86 bin kullanıcıya, 10 AÄŸustos’da ise bir milyondan fazla kullanıcıya ulaÅŸtık” diyor.

Kullanıcı sayısındaki bu ani büyüme ÅŸirket tarihinde ilk kez yaÅŸanmıyor. Ä°nternetin kısıtlandığı farklı ülkelerde daha önce de benzer geliÅŸmelere tanık olan ÅŸirketin kurucu ortaklarından Hull ”Ä°nsanlar bizi, sahip olduÄŸumuz tecrübeden dolayı hızlıca buluyor. Çünkü biz, onların bir tıkla ulaşılabildiÄŸi antisansür aracıyız” diyor.

inter2

Ä°nternet kısıtlamalarını ekarte edebilen baÅŸka yöntemler yok deÄŸil. ÖrneÄŸin anonimleÅŸtirici adı verilen yöntemler ya da VPN  (sanal kiÅŸisel aÄŸ) sunucuları da engellenen internet trafiÄŸini, yan yollar üzerinden açık internete yönlendirebiliyor. Ancak Hull, Belaruslu birçok kullanıcının bu uygulamaların iÅŸe yaramadığını gördüğünü söyleyerek ”Psiphon tam da internet eriÅŸiminin büyük oranda engellendiÄŸi böylesine durumlar için geliÅŸtirildi” diyor. Åžirketin internet sayfasında da benzer bir açıklama var. Öncelikli amacın açık internet eriÅŸimi olduÄŸunu belirten Psiphon‘un sayfasında ”Biz (ABD dışında yaÅŸayan) birilerinin Amerikan Netflix’ine girmesini saÄŸlamak için kurulmadık” ifadeleri yer alıyor.

Psiphon’un teknik donanımı sayesinde diÄŸer VPN uygulamarından farklı olduÄŸuna dikkat çeken Hull ”Bizim özelliÄŸimiz, aynı anda birçok insanın internet eriÅŸimini saÄŸlayabilmemiz” diyor. Dünya çapında 3 bin 500 internet sunucusu bulunan ÅŸirket, Belarus için envanterine 100 sunucu daha eklemiÅŸ. ”Åžimdi çalışmalarımızın meyvesini topluyoruz. Bu arada programımız artık Belarusça’ya da çevrildi. BaÅŸka kim böyle bir ÅŸey yapar ki?” diye soruyor Hull.

”Psiphon’un reklama ihtiyacı yok”

Psiphon, 2006’da Toronto Ãœniversitesi profesörleri ve çalışanları tarafından kuruldu. Hull, üniversite ile baÄŸlantılarının hâlâ iyi olduÄŸunu belirtiyor. Deutsche Welle, BBC ve Voice of America gibi uluslararası medya kuruluÅŸları da uzun yıllardır Psiphon ile iÅŸbirliÄŸi yapıyor. Hull, ”Bu iÅŸbirliÄŸinden fayda saÄŸlıyoruz. SunduÄŸumuz internet ağı, video gibi büyük dosyaların da yüklenebilmesini mümkün kılıyor” şeklinde konuÅŸuyor.

Psiphon’un internet sansürüne karşı geliÅŸtirilen en dirençli ve detaylı uygulama olduÄŸunu iddia eden Hull, toplam 32 yazılım uzmanının ”open source” yani açık kaynak kodlu yazılım üzerine çalıştığını da sözlerine ekliyor. YoÄŸun çalışma temposunda reklam yapmak için zaman ve bütçenin olmadığını belirten Hull ”25 yıldır biliÅŸimle uÄŸraşıyorum, onun haricindeki her ÅŸey bana çok sıkıcı geliyor” diyor. Uygulamanın internet sayfasındaki forumda en son yazılan bilgilerin 2016’da girilmiÅŸ olması da bunu doÄŸrular nitelikte

Psiphon zor durumda kalabilir

Ancak Psiphon yakın zamanda bazı sorunlarla karşılaÅŸabilir. Amerikan “Politico” dergisinin geçtiÄŸimiz temmuz ayında, kurum içi bazı e-postalara dayandırarak yayınladığı bir habere göre, proje yakın zamanda finansman sıkıntısı çekebilir. Bunun nedeni ise Psiphon’un ana finansörü olan ”Açık Teknoloji Fonu” (Open Technology Fund) ve Amerikan Küresel Medya Dairesi (USAGM) arasında yaÅŸanan anlaÅŸmazlık. USAGM’in tepe yönetiminde yapılan deÄŸiÅŸiklik sonrasında patron koltuÄŸuna Michael Pack oturdu. Muhafazakâr bir film yönetmen ve yapımcısı olan Pack, bu göreve ABD BaÅŸkanı Donald Trump tarafından getirildi.

Michael Hull, bu durumun projesine doÄŸrudan bir tehlike teÅŸkil etmeyeceÄŸi görüşünde. ”Psiphon önümüzdeki yıl ve ondan sonraki yıl da varolmaya devam edecektir. En azından önümüzdeki yıl kesinlikle olacak” diyerek durumu çok da ciddiye almamaya çalışıyor. Mali durumunum ÅŸu an itibariyle iyi olduÄŸunu belirten Hull, demokratik ülkelerin Psiphon’a destek vermeyiÅŸini ise eleÅŸtiriyor.

Sundukları hizmetin kullanıcılar için ücretsiz olduÄŸunu ancak buna raÄŸmen yine de bir maliyetin ortaya çıktığını belirten Hull ”Aslında ÅŸirket modelimiz biraz garip. Biz kullanıcıların masaya para koymalarını deÄŸil, internete eriÅŸim problemi yaÅŸadıklarında gelmelerini bekliyoruz” diyor. Åžirket, internet hızının daha yüksek olduÄŸu paketler için satın alınabilen abonelikler sayesinde gelir elde ediyor.

Her ne kadar Belarus’da internet eriÅŸimi ÅŸu an yeniden saÄŸlanabiliyor olsa da protestolar devam ettiÄŸi sürece her an yeni kısıtlamaların getirilme ihtimali söz konusu olabilir.