Ahmet Özer Hakkında ‘Örgüt Üyeliği’ Davasında Tahliye Kararı: Rüşvet Soruşturması Nedeniyle Cezaevinde Kalacak

31 Mart yerel seçimlerinde CHP’nin öncülüğünde oluşturulan “kent uzlaşısı” ile Esenyurt Belediye Başkanı seçilen, ancak İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden uzaklaştırılarak yerine kayyım atanan Ahmet Özer’in “silahlı terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla yargılandığı davada tahliye kararı verildi. Ancak Özer, Beşiktaş Belediyesi’ne ilişkin yürütülen ayrı bir rüşvet davasından da tutuklu olduğu için serbest bırakılmayacak.

Duruşma Silivri Cezaevi Kampüsünde Yapıldı

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşması, Silivri’deki Marmara Cezaevi yerleşkesinde yer alan 1 No’lu duruşma salonunda gerçekleştirildi. Duruşmaya tutuklu sanık Ahmet Özer ve avukatları katılırken, siyasi isimler de salondaydı. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nuri Aslan, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ile Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek Kaya İmamoğlu duruşmayı izleyen isimler arasında yer aldı.

Para Transferleri ve HTS Kayıtları Üzerinden Tanıklar Dinlendi

Duruşmada, Özer ile arasında bir kez para transferi gerçekleştiği belirtilen bir kitap editörü ile aynı gerekçeyle öz yeğeni tanık olarak dinlendi. Ayrıca bazı kişilerin HTS (telefon görüşme) kayıtları da dosyaya dahil edildi. Savcılık makamı, bu temasları örgütsel bağ kurma ihtimali üzerinden değerlendirdi.

Tartışmalı Tanık: Eski CHP’li Erkan Çakır

Duruşmanın en dikkat çekici bölümlerinden biri, tutuklu tanık Erkan Çakır’ın ifadeleri oldu. Eski CHP Muş Gençlik Kolları Başkanı olan Çakır, SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığıyla duruşmaya bağlandı. Mahkemeye sunduğu ifadede, Ahmet Özer’in “PKK’lı olduğunu” öne sürdü ve aday gösterilmesine karşı çıktığını ifade etti.

“Partimde terör örgütü destekçisi istemiyorum” diyen Çakır, “Kürt bir vatandaş olarak Türkiye Cumhuriyeti’ne bağlıyım. ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ sözünü benimsiyorum. Ahmet Özer belki bugün tahliye edilecek ama ben bölücülüğe karşı mücadelemi sürdüreceğim” şeklinde konuştu.

Ahmet Özer ise bu tanıklığa sert tepki göstererek, “Bu adam kamuoyunda meczup olarak bilinen bir yalancıdır. Hakkında birçok dava vardır. Böyle bir kişinin tanık olarak dinlenmesi hukuka aykırıdır” dedi. Özer’in avukatı Hüseyin Ersöz de tanığın ifadesinin dosyada dikkate alınmaması gerektiğini belirterek itiraz etti, ancak mahkeme talebi reddetti.

Savcı Tutukluluğun Devamını Talep Etti, Mahkeme Tahliye Verdi

Tanıkların dinlenmesinin ardından söz alan duruşma savcısı, Ahmet Özer’in “örgüt üyeliği” suçlaması çerçevesinde tutukluluğunun devamını talep etti. Ancak mahkeme heyeti, savcının talebine rağmen tahliye yönünde karar verdi.

Ahmet Özer hakkında bu davada 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyordu. Mahkemenin verdiği tahliye kararı, dosyada doğrudan örgütsel faaliyetlere dair somut ve sürekli delillerin yeterince ortaya konmamış olabileceği şeklinde yorumlandı.

Rüşvet Soruşturması Nedeniyle Tahliye Gerçekleşmeyecek

Ahmet Özer her ne kadar bu davadan tahliye edilse de Beşiktaş Belediyesi’ne ilişkin yürütülen “ihaleye fesat karıştırma” ve “rüşvet” suçlamalarıyla açılan ayrı bir soruşturma kapsamında halen tutuklu bulunuyor. Dolayısıyla Özer, cezaevinden çıkamayacak.

Siyasi ve Hukuki Gerginlik Devam Ediyor

Özer’in yargılandığı her iki dosya da Türkiye’de yerel yönetime yönelik merkezi müdahalelerin ve yargı süreçlerinin siyasal etkilerini bir kez daha gündeme taşıdı. CHP’li yetkililer, Özer’in siyasi saiklerle hedef alındığını savunurken, iktidara yakın çevreler ise kamu kaynaklarının kötüye kullanımı ve örgütsel ilişkiler iddialarının ciddiyetine dikkat çekiyor.

Ahmet Özer’in durumu, Türkiye’de yerel demokrasi, hukukun bağımsızlığı ve siyasi kadroların kriminalize edilmesine ilişkin süren tartışmaların bir simgesi haline gelmiş durumda.