Cumartesi Anneleri Rıdvan Karakoç’un faillerini sordu

Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda düzenledikleri 986. buluÅŸmalarında, 29 yıl önce gözaltında kaybedilen Rıdvan Karakoç’un akıbetini sorguladılar. Her hafta gözaltında kaybedilenlerin fotoÄŸraflarını açarak adalet taleplerini dile getiren Cumartesi Anneleri, Rıdvan Karakoç’un da kayıp olanlardan biri olduÄŸunu vurguladılar.

Basın açıklamasını okuyan Cumartesi İnsanı İkbal Eren, uluslararası hukukun gözaltında kaybetme suçunu önlemek ve cezalandırmak için devlete yükümlülük getirdiğini ancak devletin bu yükümlülüğü yerine getirmediğini belirtti. Gözaltında kayıpların devlet görevlilerinin talimatları ve göz yummasıyla gerçekleştiğini ve etkin bir soruşturmanın yapılmadığını ifade etti.

Eren, Rıdvan Karakoç’un öyküsünü aktararak, 34 yaşındaki Rıdvan’ın Ä°stanbul’da yaÅŸadığını ve Kürt siyasi partileri ile kültür ve sanat kurumlarında çalışmalar yürüttüğünü söyledi. Bir kiÅŸinin ifadesi doÄŸrultusunda gözaltına alınan Rıdvan’ın ailesinin evinin gözetim altında tutulduÄŸunu ve tehdit edildiÄŸini belirtti. Rıdvan’ın 15 Åžubat 1995’ten sonra haber alınamadığını ve ailesiyle iletiÅŸiminin kesildiÄŸini aktardı.

Ailesinin tüm baÅŸvurularına raÄŸmen devlet kurumlarının “Bizde yok” yanıtı verdiÄŸini söyleyen Eren, 110 gün süren bir arayışın ardından Rıdvan Karakoç’un iÅŸkence izleri taşıyan bedenine ulaşıldığını ve resmi kurumlarca kimliÄŸi meçhul kiÅŸi olarak gömüldüğünü açıkladı.

Eren, etkin bir soruÅŸturmanın yapılmadığını ve Rıdvan Karakoç’un gözaltında kaybedilmesiyle ilgili gerçeÄŸin ortaya çıkarılması için devleti göreve çağırdı. Adalet taleplerinden asla vazgeçmeyeceklerini ve devletin evrensel hukuk normlarına uygun hareket etmek zorunda olduÄŸunu hatırlattı.

Eylemin ardından meydana karanfil bırakıldı.

NHY/ MA