Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiserliği, 2022 yılında dünyada zorla yerinden edilen insan sayısının rekor seviyeye ulaştığını açıkladı. Rapora göre, Türkiye’deki sığınmacı sayısı yüzde 5 azalsa da, hala en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumunda.
BM’nin ‘Zorla Yerinden Edilmede Küresel Eğilimler’ raporu, çatışma, zulüm, ayrımcılık, şiddet ve iklim değişikliği gibi nedenlerle evlerini terk etmek zorunda kalan insanların durumunu ortaya koyuyor. Rapora göre, 2022 yılının sonu itibariyle dünya genelinde 108,4 milyon kişi yerinden edildi. Bu sayı, bir önceki yıla göre 19,1 milyonluk bir artış anlamına geliyor. Bu da kayıtların tutulmaya başlandığı 1975’ten bu yana şimdiye kadarki en büyük artış.
Raporda, Sudan’daki çatışmaların devam etmesi nedeniyle yerinden edilen insan sayısının mayıs ayına kadar tahmini olarak 110 milyona çıktığı belirtiliyor. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, bu rakamların dünyanın gidişatı hakkında alarm verici olduğunu söyledi.
Rapora göre, yerinden edilen insanların 35,3 milyonu yurt dışına kaçan mültecilerden oluşuyor. Bu mültecilerin yüzde 76’sı düşük ve orta gelirli ülkelere sığınıyor. Yüzde 70’i ise komşu ülkelerde kalıyor. Türkiye ise 3,6 milyon sığınmacıyla dünyada en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke olmaya devam ediyor. Türkiye’deki sığınmacıların yaklaşık 3,5 milyonu Suriyeli.
Yerinden edilen insanların 62,5 milyonu ise ülke içinde yer değiştirmek zorunda kalıyor. Bu kişilerin çoğunluğu Ukrayna, Afganistan ve Suriye gibi ülkelerde yaşıyor.
BM raporu, dünya liderlerine de çağrıda bulunuyor. Raporda, uluslararası korumayı hak eden insanlara karşı daha insani ve dayanışmacı bir tutum sergilenmesi isteniyor. Ayrıca, sığınmacılara yönelik ayrımcılık ve şiddetin önlenmesi için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor.
NHY/ Euronews, DW, BBC Türçe
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024