Bu ay içinde gazeteciler Dicle Müftüoğlu, Sedat Yılmaz ve Abdurrahman Gök’ün duruşmaları yapılacak. Bu gazeteciler, mesleklerini icra ettikleri için tutuklandılar ve haksız yere suçlandılar. Meslek örgütleri, meslektaşlarına destek olmak ve dayanışmayı büyütmek için duruşmalara katılım çağrısı yaptı. Bu yazıda, bu gazetecilerin durumlarını ve meslek örgütlerinin taleplerini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz.
Abdurrahman Gök: Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Abdurrahman Gök, 25 Nisan’da Diyarbakır’da gözaltına alındıktan sonra tutuklandı. Gök’ün ikinci duruşması 5 Aralık’ta Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Gök, haber yapmak ve haber kaynaklarıyla görüşmek gibi mesleki faaliyetleri nedeniyle “örgüt üyesi olmak” ve “örgüt propagandası yapmak” iddialarıyla yargılanıyor. Gök’ün avukatları, iddianamede yer alan delillerin gazetecilik faaliyetlerinden ibaret olduğunu ve suç unsuru taşımadığını savunuyor.
Dicle Müftüoğlu: Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eşbaşkanı ve MA editörü Dicle Müftüoğlu, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Ankara merkezli bir soruşturma kapsamında tutuklandı. Müftüoğlu’nun ilk duruşması 7 Aralık’ta Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Müftüoğlu’na “Örgüte üye olmak” ve “Örgüt kurmak ve yönetmek” suçlamaları yöneltiliyor. Müftüoğlu’nun avukatları, müvekkillerinin gazetecilik faaliyetlerinin örgüt üyeliği veya yöneticiliği olarak yorumlanamayacağını ve hukuka aykırı bir şekilde tutuklandığını belirtiyor.
Sedat Yılmaz: MA editörü Sedat Yılmaz da Müftüoğlu ile birlikte 3 Mayıs’ta tutuklandı. Yılmaz’ın ilk duruşması 14 Aralık’ta Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Yılmaz’a da haber yapmak, haber kaynaklarıyla görüşmek ve sosyal medya paylaşımları gibi mesleki faaliyetleri nedeniyle “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” suçlamaları yöneltiliyor. Yılmaz’ın avukatları, iddianamede yer alan delillerin gazetecilik faaliyetlerinden ibaret olduğunu ve suç unsuru taşımadığını savunuyor.
Meslek örgütleri: Gazeteci meslek örgütleri, tutsak gazetecilerin duruşmalarına katılım çağrısı yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Sinan Tartanoğlu, yıllardır kanun maddelerinin gazeteciliği cezalandırmak üzerine yazıldığını belirtti. Tartanoğlu, tüm baskılara karşı “gazetecilik suç değildir” diye haykırdıklarına işaret ederek, “Bu en temel tanımlamanın ‘doğru’ olmadığı her bir baskında, gözaltında, adliye koridorunda ve her bir mahkeme salonunda yüzümüze vuruluyor. Karakol ve savcılık sorguları, iddianameler ve mahkeme kararları bizlere ‘gazeteciliğin suç olduğunu’ dayatmak için, mesleğimizden korkmamızı sağlamak için kurgulanıyor. Bizler, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle tutuklanan meslektaşlarımızın yanında olacağız. Onların sesi olacağız. Onların özgürlüğü için mücadele edeceğiz” dedi.
Tartanoğlu’nun yanı sıra, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Gazeteciler Cemiyeti (GC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ), Basın Emekçileri Sendikası (Basın-İş) ve Basın Konseyi gibi meslek örgütleri de tutsak gazetecilere destek veriyor. Bu örgütler, duruşmalara katılmak isteyen gazeteciler ve yurttaşlar için ulaşım ve konaklama imkanları sağlıyor. Ayrıca, duruşmalar öncesinde ve sonrasında basın açıklamaları yaparak, kamuoyunun dikkatini bu konuya çekmeye çalışıyor.
Bu ay içinde görülecek olan duruşmalar, gazetecilik faaliyetlerinin yargılanmasının bir örneği olarak karşımızda duruyor. Bu duruşmalar, gazetecilik mesleğinin önündeki engelleri ve baskıları da gözler önüne seriyor. Bu nedenle, bu duruşmalar, sadece tutuklu gazetecilerin değil, tüm gazetecilerin ve gazetecilik hakkını savunanların ortak davasıdır. Bu davaya sahip çıkmak ve dayanışmayı büyütmek için, duruşmalara katılım çağrısı yapıyoruz.
NHY/ MA
- TBMM’de Kadına Yönelik Şiddet Önergesi Reddedildi - 21 Kasım 2024
- Putin’den Çatışma Açıklaması: Ukrayna’daki Durum Küresel Bir Nitelik Kazandı - 21 Kasım 2024
- Kapıların Ardındaki Hayat: Sibel Saçık’ın Eserine Dair - 21 Kasım 2024