Dünya Bankası 2050 yılı için 3,4 milyar ton çöp bekliyor

Dünya Bankası 2050 yılı için 3,4 milyar ton çöp bekliyor

Dünya Bankası tarafından yapılan tahminlere göre, 2050 yılına gelindiğinde, bugüne göre yüzde 70 daha fazla atık üretilecek. Toplamda yaklaşık 3,4 milyar ton olacak olan katı atık üretimi içinde en büyük sorunu plastik oluşturuyor.

Dünyanın katı atık üretimi giderek artarak devam ediyor. Dünya çapında yıldan yıla daha fazla atık üretiliyor.

Dünya Bankası, dünya çapında üretilen katı atık miktarında bir artış olduğu konusunda uyarıda bulunuyor. Ülkeler ciddi adımlar atmazsa, önümüzdeki yıllarda katı atık miktarı artmaya devam edecek. 2050 yılına kadar yüzde 70’e kadar ulaşılacak katı atık miktarı baş edilmez bir düzeye hızla ulaşacağını Dünya Bankası’nın Washington’da açıkladığı Katı Atık Yönetimi (What a Waste 2.0) raporu göstermekte…

Dünya Bankası’na göre, her yıl dünya genelinde üretilen atık miktarı iki milyar ton civarında. Gelecekte, artan nüfus ve hızlı şehirleşmeyle bu oran yılda 3,4 milyar tona yükselecek.

Ekonomik açıdan, geri dönüşüm ve atık yönetim sistemlerine yatırım yapmak gerekiyor. 2000 yılından bu yana Dünya Bankası’nın, çöp sorununu çözmek için dünya çapında 300’den fazla projeye 4,7 milyar dolar verdiği bildirildi.

Dünya nüfusunun yüzde 16’sı atıkların üçte birini üretiyor

Çöpler nereden geliyor? Dünya Bankası’nın yayınladığı çalışmanın sonuçlarına göre, dünya nüfusunun sadece yüzde 16’sının yaşadığı gelişmiş ülkeler, dünyadaki atıkların üçte birini üretiyor. Gelişmiş ülkelerdeki geri dönüşüm oranı yüzde 30’lar civarında.

Gelişmekte olan ülkelerde ise, atıkların sadece yüzde dördü geri dönüştürülebiliyor. Afrika kıtasındaki atık üretimi önümüzdeki yıllarda Dünya Bankası’nın tahminlerine göre üç katına çıkaracak, Güney Asya’da ise atık miktarının iki katına çıkması bekleniyor.

Dünya Bankası’nın çalışması, özelik plastik atıklarının büyük bir sorun olduğu tespitini yapıyor: “Eğer düzgün bir şekilde toplanıp yönetilmezse, binlerce yıl düzelmesi mümkün olmayan ekosistemlerin tahribi ve suların kirlenmesine neden olabilir” tespiti yapılıyor.

Diğer yandan, katı atık yakmanın etkileri de açıkça ölçülebiliyor: Karbondioksit emisyonlarının yüzde beşi katı atık geri dönüşümü veya bertarafından kaynaklanıyor.

Çevri: H. Baki Kaya


Kaynak: https://www.zeit.de/wissen/umwelt/