Gizli Kalması Kaydıyla, Türkiye’den Almanya’ya 2 Milyon Maske

Türkiye Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ne iki milyon maske gönderdi. Alman medyası Almanya’nın maske yardımının gizli kalmasını istediÄŸini öne sürdü.

Alman kamu yayıncılık kurumu ARD’nin Türkiye muhabirinin imzasıyla Tagesschau internet portalında yer alan haberde, Türkiye’nin Kuzey Ren Vestfalya eyaletine 2 milyon koruyucu maske gönderdiÄŸi belirtildi. Ancak Tagesschau maske yardımın kabul edilip edilmemesi konusunda Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti BaÅŸbakanı Armin Laschet ile DışiÅŸleri Bakanı Heiko Maas arasında tartışma yaÅŸandığını ileri sürdü. Söz konusu haberde Maas’ın Türkiye’deki insan hakları ihlalleri sebebiyle yardıma dair kaygıları olduÄŸu dile getirildi. Tagesschau Türk hükümetine yakın bir kaynaÄŸa dayandırdığı haberinde, Alman tarafının Ankara’dan yardımın gizli kalmasını istediÄŸini savundu.

DW Türkçe’nin de ulaÅŸtığı Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti yetkilileri Türkiye’den Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ne 2 milyon maskenin gönderildiÄŸini onayladı.

Almanya DışiÅŸleri Bakanlığı ise konu ile ilgili bir açıklama yapmadı. Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesinde yer alan baÅŸka bir haberde ise Hannover’e Türkiye’den 40 bin maske gönderilmek istendiÄŸi ancak bölgedeki protestolardan sonra bunun iptal edildiÄŸi iddia edildi.

60 ülkeye tıbbi malzeme yardımı

CumhurbaÅŸkanlığı Ä°letiÅŸim BaÅŸkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin ÅŸimdiye kadar 60 ülkeye yardımda bulunduÄŸunu ve bu yardımların devam edeceÄŸini duyurmuÅŸtu.

Türkiye’nin koronavirüs krizi kapsamında yurtdışına yaptığı saÄŸlık malzemeleri arasında maske, biyolojik tehlike tulumu, tek kullanımlık koruyucu kıyafet, önlük, koruyucu gözlük, eldiven, antiseptik ve COVID-19 test kiti gibi ürünler bulunuyor.

COVID-19 ile mücadele kapsamında birçok ürünün ihracatı ön izne tabi tutularak, resmi kurumların onayından geçmesi gerekiyor.

Resmi kurum ve yetkililerin Covid-19 kapsamında tıbbi malzeme desteği yapıldığını belirttiği ülkeler ise Türkiye ile birlikte aşağıdaki haritada yer alıyor.

Kaynak: DW