Yöneylem anketi: ‘Hayır Bloku’ yerini koruyor, Ä°YÄ° Parti’ye ittifak tepkisi

Yöneylem AraÅŸtırma tarafından 26 ilde 2 bin 402 kiÅŸi ile gerçekleÅŸtirilen Kasım 2023 Türkiye Siyaset Paneli araÅŸtırması, Türkiye’nin siyasi gündemine iliÅŸkin önemli ipuçları sunuyor.

AraÅŸtırmaya göre, Türkiye’de “Hayır Bloku”nda herhangi bir dağılma yaÅŸanmadı. Katılımcıların yüzde 54.9’u Türkiye’nin kötü yönetildiÄŸini düşünürken, yüzde 50.7’si de Anayasa Mahkemesi kararlarının alt mahkemeler tarafından uygulanmamasını “yargı darbesi” olarak deÄŸerlendirdi.

Öte yandan, yerel seçimlerde iÅŸbirliÄŸi çaÄŸrısını reddeden ve muhalefete eleÅŸtirilerde bulunan Ä°YÄ° Parti’nin oylarında sert bir düşüş yaÅŸandı. Katılımcıların büyük çoÄŸunluÄŸu Ä°YÄ° Parti’nin seçim sonrası politikalarını doÄŸru bulmadığını kaydetti.

Türkiye’nin kötü yönetildiÄŸi algısı sürüyor

AraÅŸtırmaya göre, Türkiye’nin yönetilme biçimine iliÅŸkin olumsuz algı sürüyor. Katılımcıların yüzde 54.9’u Türkiye’nin kötü yönetildiÄŸini düşünürken, yüzde 18.3’ü “Ne iyi ne kötü yönetiliyor” cevabını verdi. “Ä°yi yönetiliyor” diyenlerin oranı ise 26.1 puanda kaldı.

Bu sonuç, 14 Mayıs 2023 seçimlerinde de benzer ÅŸekilde ortaya çıkmıştı. Seçim öncesinde yapılan anketlerde de katılımcıların çoÄŸu Türkiye’nin kötü yönetildiÄŸine dair bir algıya sahipti.

Kentsel dönüşüm rant için yapılıyor

AraÅŸtırmaya göre, katılımcıların büyük çoÄŸunluÄŸu kentsel dönüşümün depreme hazırlık için deÄŸil, rant için yapıldığını düşünüyor. Katılımcıların yüzde 54.2’si kentsel dönüşümün rant için yapıldığını belirtirken, yüzde 32.9’u depreme karşı bir önlem olarak yapıldığını ifade etti.

Bu sonuç, kentsel dönüşümün rant odaklı bir politika olduğu yönündeki eleştirileri destekler nitelikte.

50+1 koÅŸulunun deÄŸiÅŸmesi istenen bir deÄŸiÅŸiklik deÄŸil

AraÅŸtırmaya göre, katılımcıların büyük çoÄŸunluÄŸu CumhurbaÅŸkanlığı Seçimi’nde yüzde 50+1 koÅŸulunun deÄŸiÅŸtirilmesine karşı. Katılımcıların yüzde 51.2’si 50+1 koÅŸulunun deÄŸiÅŸtirilmesine karşı çıkarken, yüzde 37.1’i koÅŸulun deÄŸiÅŸtirilmesi gerektiÄŸini ifade etti.

Bu sonuç, 50+1 koşulunun siyasi partiler arasında bir anlaşmazlık konusu olduğu yönündeki algıyı yansıtıyor.

Ä°YÄ° Parti’nin seçim sonrası politikaları eleÅŸtiriliyor

AraÅŸtırmaya göre, katılımcıların büyük çoÄŸunluÄŸu Ä°YÄ° Parti’nin seçim sonrası politikalarını doÄŸru bulmuyor. Katılımcıların yüzde 78.1’i Ä°YÄ° Parti’nin doÄŸru bir politika izlediÄŸini düşünmüyor.

Bu sonuç, Ä°YÄ° Parti’nin yerel seçimlerde CHP ile iÅŸbirliÄŸi teklifini reddetmesinin muhalefetteki birliÄŸe zarar verdiÄŸi yönündeki eleÅŸtirileri destekler nitelikte.

CHP oylarını artırdı, AKP ve Ä°YÄ° Parti’de düşüş

AraÅŸtırmada “Bu pazar milletvekili seçimi olsa” partilerin alacağı oy oranı da belirtildi. Kararsızlar dağıtıldığında AKP ve Ä°YÄ° Parti’nin oy oranında düşüş gerçekleÅŸtiÄŸi görüldü.

14 Mayıs 2023 Milletvekili Seçimi’nde yüzde 36.60 oy alan AKP, 32.8 puana düştü.

14 Mayıs’ta yüzde 9.90 oy oranına ulaÅŸan Ä°YÄ° Parti ise yerel seçimlerdeki ittifak kararının ardından 5.5 puana geriledi.

AraÅŸtırmaya göre, genel baÅŸkanlık deÄŸiÅŸimi yaÅŸayan CHP’nin oylarında ise kısmi bir artış gözlemlendi.

14 Mayıs’ta Saadet, Gelecek, DEVA ve Demokrat Parti milletvekillerini kendi listesinden aday gösteren ve 25.80 oy alan CHP’nin, kısmi bir artış göstererek oy oranını 26 puana yükselttiÄŸi görüldü.

AraÅŸtırmada HEDEP’in de oyunu 14 Mayıs seçimine göre 0.5 puan artırdığı görüldü. HEDEP’in oy oranı 9.5 oldu. MHP’nin oy oranı ise 10.6 olarak belirtildi.

Sonuç olarak, Yöneylem AraÅŸtırma tarafından gerçekleÅŸtirilen Kasım 2023 Türkiye Siyaset Paneli araÅŸtırması, Türkiye’de siyasi gündemin önemli bir kısmını oluÅŸturan konuların muhalefetteki birliÄŸe zarar verdiÄŸini gösteriyor