Dünya SaÄŸlık Örgütü (DSÖ), Gazze’deki savaşın saÄŸlık sistemine verdiÄŸi zararı deÄŸerlendirdi. DSÖ’nün yaptığı açıklamaya göre, Gazze’deki 36 hastaneden sadece 14’ü herhangi bir kapasitede çalışıyor. 7 Ekim’den bu yana Gazze’de saÄŸlık merkezlerine yönelik 449’dan fazla saldırı gerçekleÅŸti.
DSÖ BaÅŸkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Cenevre’de düzenlenen bir toplantıda yaptığı açıklamada, “Gazze’deki saÄŸlık sistemi diz çökmüş durumda ve çöküyor” dedi. Ghebreyesus, “Gittikçe daha fazla insan daha küçük alanlara taşınırken, aşırı kalabalık gıda, su, barınak ve yeterli sanitasyon eksikliÄŸi ile birleÅŸerek hastalıkların yayılması için ideal koÅŸulları yaratıyor” diye konuÅŸtu.
Ghebreyesus, Gazze’de ÅŸu anda en büyük tehditlerin başında kolera, tifo ve dizanteri gibi salgın hastalıkların geldiÄŸini belirtti. DSÖ, Gazze’de 50 bin kiÅŸinin kolera salgını riski altında olduÄŸunu tahmin ediyor.
Ghebreyesus, “SaÄŸlık çalışanlarının çalışması imkansız ve doÄŸrudan ateÅŸ hattındalar” dedi. DSÖ, savaşın baÅŸlamasından bu yana Gazze’de en az 10 saÄŸlık çalışanının hayatını kaybettiÄŸini açıkladı.
Sağlık sisteminin çöküşü
Gazze’deki saÄŸlık sisteminin çöküşü, bölgenin nüfusu için ciddi bir tehdit oluÅŸturuyor. 2 milyonu aÅŸkın nüfusa sahip Gazze Åžeridi’nde, saÄŸlık hizmetleri zaten yetersiz durumdaydı. Savaşın baÅŸlamasıyla birlikte bu durum daha da kötüleÅŸti.
Savaşın ardından Gazze’de çok sayıda hastane ve saÄŸlık merkezi hasar gördü veya yıkıldı. SaÄŸlık çalışanları da saldırılara maruz kaldı. Bu durum, saÄŸlık hizmetlerinin aksamasına ve hastalıkların yayılmasına neden oldu.
Salgın hastalık riski
Ghebreyesus, Gazze’de 50 bin kiÅŸinin kolera salgını riski altında olduÄŸunu belirtti. DSÖ, bölgedeki aşırı kalabalık ve temiz su kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle salgının daha da yayılabileceÄŸi uyarısında bulundu.
DSÖ, Gazze’ye acil yardım çaÄŸrısında bulundu. Örgüt, bölgedeki saÄŸlık sisteminin yeniden inÅŸası için 100 milyon dolarlık yardım talebinde bulundu.