Kentsel dönüşüm projeleri, Türkiye’nin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Bu projelerin amacı, deprem riski taşıyan veya yaÅŸam kalitesi düşük olan binaları yıkarak yerine daha güvenli ve modern konutlar inÅŸa etmek. Ancak kentsel dönüşüm projeleri, aynı zamanda büyük rant kapıları da olabiliyor. Özellikle kamu ihaleleriyle yürütülen kentsel dönüşüm iÅŸlerinde, siyasi ve dini cemaatlerin etkisi altında olan ÅŸirketlerin tercih edildiÄŸi iddiaları sık sık gündeme geliyor.
Son örnek Yalova’dan geldi. Çevre, Åžehircilik ve Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi Bakanlığı’na baÄŸlı Toplu Konut Ä°daresi BaÅŸkanlığı (TOKÄ°), Yalova’nın BaÄŸlarbaşı Mahallesi’nde 717 konut ve 19 dükkan inÅŸaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi iÅŸlerini kapsayan bir kentsel dönüşüm projesi için ihale açtı. Ä°haleye üç ÅŸirket katıldı ancak iki ÅŸirketin teklifi geçersiz sayıldı. Kalan tek ÅŸirket ise 1 milyar 45 milyon TL bedelle ihaleyi kazandı.
Peki bu ÅŸirket kimdi? Ä°smailaÄŸa Cemaati’nin “siyasi iÅŸler görevlisi” olarak bilinen Mehmet Çelik’in sahibi olduÄŸu Tek-Çelik İç ve Dış Ticaret Ä°nÅŸaat Sanayi Anonim Åžirketi. Mehmet Çelik, daha önce de kamu ihaleleriyle gündeme gelmiÅŸti. 2011’de Van depreminin ardından ErciÅŸ’e, 2020’de Ege depreminin ardından da Ä°zmir’e inÅŸa edilen deprem konutları da yine Çelik’in ÅŸirketi tarafından yapılmıştı. Ayrıca Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi’nden de ihaleler alan ÅŸirket, Ä°SKÄ°’nin atık su ve kanal inÅŸaatı iÅŸlerini üstlenmiÅŸti.
Mehmet Çelik’in adı, eski CHP Milletvekili Ä°lhan Cihaner’in Erzincan Cumhuriyet BaÅŸsavcısı olduÄŸu dönemde yürüttüğü ve daha sonra elinden alınan Ä°smailaÄŸa soruÅŸturmasında da geçiyordu. Cihaner’in hazırladığı fezlekede, Çelik’in “Ä°smailaÄŸa Cemaati’nin aktif üyesi olduÄŸu ve cemaatin siyasi sorunlarını çözdüğü” belirtiliyordu. Ancak Cihaner’in yürüttüğü soruÅŸturma daha sonra kapatıldı ve Cihaner gözaltına alınarak tutuklandı.
Bu durum, Yalova’daki kentsel dönüşüm ihalesinin siyasi ve dini cemaatlerin etkisi altında verildiÄŸi iddialarını güçlendiriyor. Kamu kaynaklarının nasıl kullanıldığı ve kimlere aktarıldığı konusunda ÅŸeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkesinin gözetilmesi gerekiyor. Kentsel dönüşüm projelerinin halkın yararına olması için, ihale süreçlerinin adil ve rekabetçi olması, kamu denetiminin saÄŸlanması ve yolsuzluk risklerinin önlenmesi ÅŸart.
NHY/ artı gerçek, ileri haber, BirGün, T24
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024