Türkiye’de servet artışı, dört ayda 132 bin yeni milyoner

Türkiye’de bankalardaki mevduat hesaplarının son durumu, ülkedeki milyoner sayısının hızla arttığını gösteriyor.

Dünya Gazetesi’nden Naki Bakır‘ın köşe yazısına göre, bankalardaki 1 milyon TL ve üzerindeki mevduat hesapları ilk dört ayda 132 bin 683 artarak 982 bin 573’e ulaÅŸtı. Bu hesapların toplam tutarı ise 7 trilyon 277,9 milyar lira ile bankalardaki tüm mevduatın yüzde 70,3’ünü oluÅŸturuyor.

Milyoner sayısındaki artışın nedenleri arasında enflasyon ve kurdaki yükselişe bağlı TL’nin değer yitirmesi, mevduata uygulanan yüksek faiz, finansal varlık fiyatlarındaki yükseliş gibi faktörler bulunuyor. Ayrıca dövizdeki yükseliş ve enflasyona bağlı olarak ulusal paranın alım gücündeki hızlı aşınma nedeniyle yeni 500 TL ve 1.000 TL’lik banknotların tedavüle çıkması bekleniyor.

Bankalardaki milyoner hesapların dağılımına bakıldığında, nisan sonu itibariyle bu hesapların 576 bin 871’i Türkiye’de yerleşiklere ait bulunuyor. Bu hesaplardaki tutar, 6 trilyon 753,3 milyar lira ile toplam yurt içi mevduatın yüzde 70,’ini; bankalardaki toplam mevduatın ise yüzde 65,3’ünü oluşturuyor. Yurt içi yerleşiklere ait 1 milyon TL ve üzeri hesaplardaki mevduatın 2 trilyon 837,7 milyarı gerçek kişilere, 536,9 milyarı resmi kuruluşlara, 3 trilyon 378,7 milyar liralık bölümü ise ticari ve diğer kuruluşlara ait.

1 milyon TL ve üzerindeki hesapların nisan sonu itibarıyla 105 bin 702’si ise yurt dışında yerleşiklere ait. Söz konusu hesaplarda toplam mevduat 524,6 milyar lira bulunuyor. Bu da yurt dışı yerleşiklere ait toplam mevduatın yüzde 74,6’sını oluşturuyor. Yurt dışında yerleşiklere ait 1 milyon ve üstü hesaplardaki paranın 394,2 milyarının sahibi gerçek kişiler, 130,3 milyarının sahibi ise ticari ve diğer kuruluşlar.

Bu veriler,  ülkedeki gelir dağılımındaki adaletsizliği de ortaya koyuyor. Bankalardaki tüm mevduat hesaplarının sayısı nisan sonu itibariyle 157 milyon 892 bin 278 olurken, tutarı 1 milyon TL ve üzerinde olan hesaplar toplam sayının yüzde 0,6’sını oluşturuyor. Diğer bir deyişle, bankalardaki tüm mevduatın yüzde 70’ine sahip olan hesapların sahipleri ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 1’ini bile oluşturmuyor.

Bu durum, Türkiye’de ekonomik krizlerin ve pandeminin yarattığı olumsuz etkilerin eÅŸit bir ÅŸekilde dağılmadığını, bazı kesimlerin bu süreçten daha fazla zarar gördüğünü, bazı kesimlerin ise daha fazla kazanç elde ettiÄŸini gösteriyor. Bu nedenle, Türkiye’de ekonomik büyümenin yanı sıra, ekonomik adaletin de saÄŸlanması için gerekli politikaların hayata geçirilmesi gerekiyor.

NHY/ Dünya Gazetesi