Üniversiteyi bırakan öğrencilerin sayısı alarm veriyor

Türkiye’de son beÅŸ yılda üniversite eÄŸitimini yarıda kesen öğrencilerin sayısı 2 milyona yaklaÅŸtı. Bu rakam, Türkiye’nin Avrupa’da kiÅŸi başına en fazla üniversite öğrencisi olan ülke olduÄŸunu gösteriyor. Ancak bu durum, üniversite mezunlarının iÅŸ bulma sorununu da beraberinde getiriyor. Peki, üniversiteyi bırakan öğrencilerin nedenleri neler? Ãœniversite eÄŸitimi Türkiye’de ne kadar kaliteli? Ãœniversiteli iÅŸsizler için çözüm önerileri var mı?

Türkiye Ä°statistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2018-2022 yılları arasında Türkiye’de 1 milyon 957 bin üniversite öğrencisi okulu bıraktı. Bu sayı, 2018 yılında 1 milyon 200 bin, 2019 yılında 1 milyon 400 bin, 2020 yılında 1 milyon 600 bin, 2021 yılında 1 milyon 800 bin ve 2022 yılında ise 2 milyon olarak gerçekleÅŸti. Bu rakamlar, Türkiye’nin üniversite öğrencisi sayısında Avrupa’nın zirvesinde olduÄŸunu ortaya koyuyor.

Türkiye’de üniversite öğrencisi sayısı, Avrupa BirliÄŸi (AB) ortalamasının yaklaşık iki katı. AB’de kiÅŸi başına düşen üniversite öğrencisi sayısı yüzde 3.5 iken, Türkiye’de bu oran yüzde 6.5. Bu durum, Türkiye’nin genç nüfusunun fazlalığından kaynaklanıyor. Türkiye’de nüfusun yüzde 25’i 15-29 yaÅŸ aralığında bulunuyor. Bu oran, AB’de ise yüzde 17.

Ãœniversite öğrencisi sayısının fazlalığı, üniversite mezunlarının iÅŸ bulma sorununu da beraberinde getiriyor. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de iÅŸsizlik oranı yüzde 12.5 iken, üniversite mezunlarında bu oran yüzde 18.5. Ãœniversiteli iÅŸsizlerin sayısı ise yaklaşık 2 milyon.

Üniversiteyi bırakan öğrencilerin nedenleri ise çeşitli. Bazı öğrenciler ekonomik zorluklar nedeniyle okulu bırakmak zorunda kalırken, bazıları ise eğitim kalitesinden memnun olmadıkları için terk ediyorlar. Bazı öğrenciler ise meslek seçimlerinden pişman oluyor veya istedikleri bölümü kazanamadıkları için okulu bırakmayı tercih ediyorlar.

Ãœniversite eÄŸitiminin kalitesi de tartışma konusu. Türkiye’de son yıllarda üniversite sayısı hızla arttı. Bugün Türkiye’de toplam 207 üniversite bulunuyor. Ancak bu üniversitelerin çoÄŸu yeni kurulmuÅŸ ve akademik kadroları yetersiz olan kurumlar. Ayrıca üniversiteler arasında kalite farklılıkları da göze çarpıyor. Dünya üniversiteler sıralamasında Türkiye’den sadece birkaç üniversite yer alabiliyor.