Türkiye Erken Çocuk Eğitiminde, OECD Ülkeleri Ortalamasının Çok Altında

Erken çocukluk eğitimi, çocukların bilişsel, sosyal, duygusal ve fiziksel gelişimine katkı sağlayan önemli bir hizmettir. Ancak Türkiye’de erken çocukluk eğitimine erişim ve kalite konusunda ciddi sorunlar yaşanmaktadır.

Türkiye’de 5 yaşındaki çocukların yüzde 57’si okul öncesi eğitim kurumlarına kaydolmuş durumda. Bu oran OECD ülkeleri ortalamasının çok altındadır. Ayrıca Türkiye, ilköğretimden yükseköğretim düzeyine kadar öğrenci başına yıllık harcamada OECD ülkeleri içinde son sıralarda gelmektedir. Özellikle yükseköğretimde araştırma ve geliştirme için öğrenci başına yıllık harcamada Türkiye 28 ülke içinde 27. sırada yer almaktadır.

Bu durum, Türkiye’nin eğitim sisteminin kalitesini ve rekabet gücünü olumsuz etkilemektedir. Eğitimde kalite ve erişimin artırılması için daha fazla yatırım yapılması gerekmektedir. Bu amaçla Avrupa Birliği finansmanıyla Millî Eğitim Bakanlığı ve UNICEF iş birliğinde uygulamaya konulan “Erken Çocukluk Eğitiminde Kalite ve Erişimin Artırılması Projesi” hayata geçirilmiştir.

Proje kapsamında; özellikle fiziksel alan ihtiyacı olan okullara destek sağlamak amacıyla 600 derslikli 300 konteyner ana sınıfı kurulumu yapılarak, her yıl 30.000 coçuğun erken çocukluk eğitimi hizmetlerinden faydalanması sağlanacaktır. Ayrıca okul öncesi eğitim kalitesinin güçlendirilmesine yönelik öğretmen eğitimleri, alternatif ve esnek zamanlı erken çocukluk eğitim modelleri, oyun sandıkları, yaz anaokulu eğitim setleri ve gezici öğretmen eğitim setleri gibi faaliyetler de gerçekleştirilecektir.

Projenin uygulanmasıyla, özellikle en dezavantajlı çocuklar başta olmak üzere tüm çocukların erken çocukluk eğitimi hizmetlerine erişiminin sağlanması amaçlanmaktadır. Erken çocukluk eğitimi, çocukların hayata daha iyi bir başlangıç ​​yapabilmeleri ve hayat boyu öğrenme ve gelişime iyi hazırlanabilmeleri için çok önemlidir. Bu nedenle UNICEF olarak tüm ebeveynleri, çocuklarının erken çocukluk eğitimine katılmaya çağırmaktadır.

NHY/ Eda Kaya