Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), nisan-haziran dönemi iş gücü istatistiklerini yayınladı. İşsizlik oranları ve istihdam verileri incelendiğinde çeyreklik bazda değişiklikler görülüyor.
TÜİK tarafından açıklanan işgücü verilerine göre, 2023 yılı ikinci çeyreğinde geniş tanımlı işsizlik oranı bir önceki çeyreğe göre 1 puanlık artışla yüzde 23,5 olarak kaydedildi. Aynı dönemde 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfus arasındaki işsizlik oranı ise bir önceki çeyreğe göre 1,2 puanlık azalışla yüzde 18,3 olarak belirlendi.
TÜİK verilerine göre, geniş tanımlı işsizlik oranları 2023 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre artış gösterdi. Geniş tanımlı işsizlik oranı, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizlerden oluşan atıl işgücü oranı olarak tanımlanabilir. Bu oran, 2023 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 1 puanlık artış ile yüzde 23,5 oldu. Bu oranın yüksek olması, işgücü piyasasındaki gerginliği ve kayıt dışılığı gösteriyor.
Geniş tanımlı işsizlik oranının alt bileşenleri de incelendiğinde, zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranının yüzde 16,5, potansiyel işgücü ve işsizlerin bütünleşik oranının ise yüzde 17,3 olduğu görülüyor. Zamana bağlı eksik istihdam, çalışma süresi kısaltılmış veya çalışma saatleri azaltılmış olan kişileri ifade ederken, potansiyel işgücü, çalışmaya hazır olup aramayan veya arayıp bulamayan kişileri ifade ediyor.
NHY/ BirGün
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024