Son 30 yılda ikiz bebek doğumları yüzde 30 arttı

Dünyada ikiz bebek doğum sayısı hiç olmadığı kadar arttı. Human Reproduction dergisinde yayınlanan araştırmaya göre bilim insanları 1980’lere oranla ikiz bebek doğum sayısının yüzde 30 arttığını açıkladı.

Araştırmacılar bu artışı iki temel sebebe bağlıyor. Bunlardan ilki tıbbi destekli üreme olurken diğeri ise kadınların doğurma yaşındaki ilerleme.

1980’li yıllardan beri görülen ikiz bebek doğum sayısındaki artış her bin bebekte 9,1’den 12’ye yükseldi. Ulusal Doğa Tarihi Müzesi ve Ulusal Demografik Araştırmalar Enstitüsü’nde (INED) yardımcı araştırmacı Gilles Pison’a göre üçte bir oranında artış var.

Sağlık çevreleri ikiz sayısındaki artışı “kaygılandırıcı” olarak görüyor. Zira ikiz bebek doğumlarında bebeklerin yeterli kiloya sahip olmadığı, premature doğumların sıklıkla yaşandığı, doğum sırasında daha fazla komplikasyon yaşandığı ve ölüm oranının daha yüksek olduğu gözlemleniyor.

Bununla birlikte ikiz bebek sayısındaki artış aslında tek yumurta değil çift yumurta ikizlerini kapsıyor. Monozigot adı verilen tek yumurta ikizleri dünya genelinde aynı oranda (binde dört) doğmayı sürdürüyor. Bölge farklılıkları ya da yaş faktörü de burada rol oynamıyor.

“Avrupa ve ABD’de sayı hızla arttı”

Çift yumurta ikizlerinde ise durum çok farklı. 1970’lerden itibaren özellikle kalkınmış ülkelerde başlatılan tıbbi destekli doğumlar bu ikiz bebeklerin sayısının artmasında başlıca rolü oynadı.

Araştırmanın Oxford Üniversitesi’nden yazarları Gilles Pison ve Christiaan Monden ile Hollanda’nın Radboud Üniversitesi’nden Jeroen Smits tüm veriler ışığında dünyadaki ikiz doğum oranlarının bölgesel verilerine ortaya koydu. Son 30 yılı kapsayan araştırmada 1980-85 ile 2010-2015 aralığı karşılaştırıldı.

Verilere göre dünya genelinde her sene doğan toplam 3,2 milyon ikizden 1,3 milyonu Afrika’da bir o kadarı da Asya’da doğuyor. Geri kalan 600 binlik kısım ise diğer kıtalarda gözlemleniyor.

Asya’nın dünya nüfusunun yüzde 60’ını oluşturmasından dolayı ikiz doğum sayısı normal karşılanırken araştırmacılar, küresel nüfusun sadece yüzde 17’sini oluşturan Afrika’da sayının iki ya da üç kat yüksek olduğunu belirtiyor. Bu durum genetik sebeplerle açıklanıyor.

Bununla birlikte Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nde ise 40 yıl önce Afrika’nın yarısı olan bu oran hızla yükselişe geçti ve Avrupa’da bin çocukta 14,4’e ABD’de ise 16,9’a ulaştı. Bu süreçte Afrika’da değişmeyen sayı bin çocukta 17,1’deki seyrini sürdürdü.