Şırnak Barosu, Sağlık Bakanlığı’nın e-reçete sistemine Kürtçe dilini eklememesini eleştirdi ve bu durumun anadilde sağlık hakkını ihlal ettiğini belirtti. Baro, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın sistemde İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça gibi dilleri eklemesine rağmen Kürtçenin göz ardı edilmesini eleştirdi. Bu eksikliğin Kürtçe konuşan vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini zorlaştırdığına vurgu yaptı.
Baro tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Sağlık Bakanlığı’nın e-reçete sistemine 5 dil eklemesi olumlu bir adım olmakla birlikte yetersizdir. Ülkemizin büyük bir kesimini oluşturan Kürt vatandaşlarımızın anadili olan Kürtçe dilinin sisteme dahil edilmemesi, hukuki ve vicdani bir gerekçeye dayanmamaktadır. Bu uygulama, yalnızca Kürtçe konuşan bireylerin sağlık hizmetlerini kullanmalarını zorlaştırmakta ve sağlık hakkını sınırlamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada ayrıca, Sağlık Bakanlığı’na seslenilerek, “Anayasamızın 17. maddesinde yer alan yaşama hakkı, sağlık hakkını içermektedir. Bu hak, anadilde sağlık hizmeti sunulması gerekliliğini de içerir. Bu sebeple, Sağlık Bakanlığı’ndan, e-reçete sistemine Kürtçe dilinin de eklenmesini talep ediyoruz. Bu talebin yerine getirilmesi, hem anayasal hem de insan haklarına uygun bir adım olacaktır” denildi.
Aynı konuda Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya tepki gösterdi. Tanrıkulu, Koca’nın açıklamasını alıntılayarak, “Milyonlarca yurttaşımızın ana dili olan #Kürtçe’nin E-REÇETEM sistemine eklenmemiş olması kabul edilemez. Bu durum, yurttaşlarımızın sağlık hizmeti almalarında ana dillerinden kaynaklı sorunları görmezden gelmektir. Rusça’nın ve Arapça’nın olduğu bir sistemde neden Kürtçe yoktur?” şeklinde eleştiri paylaştı.
NHY/ MA
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024