Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, 11 Eylül 1973’te gerçekleşen askeri darbenin 50. yılında, diktatörlük döneminde kaybolan kurbanların aranmasına yönelik bir girişimi başlattı. Boric, bu girişimin kurbanların ailelerine ve ülkenin demokratikleşmesine katkı sağlayacağını söyledi.
Boric, başkent Santiago’da yaptığı açıklamada, “Bugün, kaybolan kurbanların aranmasına yönelik bir girişimi hayata geçiriyoruz. Bu girişim, kurbanların akıbetini ortaya çıkarmak, adaleti sağlamak ve anılarını yaşatmak için çalışacak” dedi.
Boric, girişimin Şili Devlet Başkanlığı tarafından koordine edileceğini ve kurban ailelerinin, insan hakları örgütlerinin, bilim insanlarının ve sivil toplumun katılımını içereceğini belirtti. Boric, “Bu girişim, kaybolan kurbanların aranmasında uluslararası standartlara uygun bir metodoloji geliştirecek ve bu konuda uzmanlaşmış bir ekip oluşturacak” diye konuştu.
Boric ayrıca, girişimin Şili’nin geçmişiyle yüzleşmesine ve demokratikleşmesine katkı sağlayacağını vurgulayarak, “Bu girişim, Şili’nin tarihindeki en karanlık dönemden çıkardığımız dersleri gösteriyor. Bu dönemde yaşanan insan hakları ihlallerini asla unutmayacağız ve tekrarlanmasını önlemek için mücadele edeceğiz” dedi.
Şili’de 1973-1990 yılları arasında iktidarda olan General Augusto Pinochet faşist rejimi sırasında yaklaşık 3 bin 200 kişi öldürüldü veya kayboldu. Yaklaşık 40 bin kişi de işkence gördü veya siyasi tutsak olarak alıkonuldu. Rejimin kurbanlarının yakınları ise halen adalet arayışını sürdürüyor.
NHY/ Euronews
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024