Birkaç hafta önce kızını Müslüman bir gençle evlendiren, 27 yıllık evliliğini de sonlandıran Microsoft’un kurucusu Bill Gates, bekarlığının tadını çıkarmak isteyen bir halet-i ruhiye ile dünyayı dolaşmaya başladı. Türkiye’ye olan ilgisinin arttığını gözlemlediğimiz Gates de Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un da aralarında olduğu bir grup arkadaşı ile ülkemize teşrif etti. Bu ziyaret, Gates’in son 4 ayda Türkiye’ye yaptığı ikinci ziyaret. Basına yansıyan haberlere göre, Gates, Akdeniz ve Ege kıyılarını gezdi ve 67 yaşına girdiği doğum gününü arkadaşlarıyla beraber kutladı.
Bu ziyaretin, Türkiye’nin turizm gelirinin artmasına herhalde hatırı sayılır bir katkısı olmuştur.
Gates, üç yıl önce de Tarım ve Orman Bakanlığı’nı ziyaret etti, sonrasında bir çalıştay düzenlendi ve tarımsal kalkınma konularını kapsadığı söylenen işbirliği anlaşmaları imzalandı. Bazı kaynaklarda Gates’in Türkiye’de arazi alımına başladığı iddiaları var. Ancak, bu iddialar ne kadar doğru, nereden, hangi büyüklükte bir arazi satın aldı şimdilik hiç bilinmiyor.
Dolayısıyla Akdeniz ve Ege’de doğum günü kutlamak ve bekarlığın tadını çıkarmak gibi bir seyahat, ticaretin bahanesi olabilir. Nitekim, gezinin perde arkasına dair ilk haberler de yine ABD basınında çıktı. New York Post gazetesi, Gates’in gezisine değinirken “Türkiye’de büyük bir sürdürülebilir çiftlik oluşturmak istiyor.” diye yazdı. Yani, teknoloji devi Microsoft’un kurucusu Bill Gates, yüzlerce, belki binlerce dönüm arazi almak için ülkeyi geziyor. Gates, “Küçük ölçekli çiftçiler iklim değişikliğine uyum sağlayamazlarsa, açlık ve yoksulluğa karşı küresel savaşı kaybedeceğiz.” diyor.
Türkiye’de arazi alıp almadığı, ne kadar aldığı devlet sırrı gibi saklanıyor ama dünyanın dördüncü büyük zengininin ABD’de ki toprak alımları konusunda bazı bilgilere sahibiz. ABD’de yayınlanan Land Report tarafından açıklanan bilgiye göre Gates, özellikle 2014-2017 yılları arasında toprak alımlarını hızlandırmış durumda, halihazırda, mülkiyetindeki arazi varlığı ise 1 milyon dekarın üzerinde. Bu rakamlarla ABD’nin en büyük toprak ağası sayılıyor.
Herkesin aklında şu soru var? Dünyanın sayılı teknoloji şirketlerinden birine sahip olmasına rağmen Gates, neden toprağa yöneliyor?
Kendisi, bu alımları, şirketin yatırım tercihi şeklinde izah ediyor ve iklim değişikliği ile ilgisinin bulunmadığını söylüyor. Oysa, iklim değişikliği, artan gıda talebi, su kıtlığı gibi nedenler, tarımı her ülke için iç ve dış güvenlik meselesi haline getirmiş bulunuyor. Haliyle Gates de dünyanın gidişatına bakıp her kapitalist gibi bu alandaki karlılığı görüyor ve önceden harekete geçiyor.
Toprak, su en değerli varlığa dönüşürken, Türkiye ise üretimden vazgeçiyor, topraklarını betona çeviriyor. AKP’nin iktidara geldiği 2002 yılından bu tarafa Belçika büyüklüğündeki 3 milyon 484 bin hektarlık bir alanın tarımsal alan olmaktan çıkması, çiftçinin toprağını koruyamadığını dolayısıyla üretimden uzaklaşıldığını gösteriyor. Toprak ekilemezken mercimekten marula kadar her şey ithal ediliyor.
Türkiye, şu sıralar, yabancı sermayenin menkul/gayrimenkul alımları için koşulların son derece uygun olduğu bir ülke. Tarım arazileri, bağ, bahçe, hayvancılık tesisleri haraç mezat satılıyor, çiftçi borcunu ödeyemediği için arazileri bankalar tarafından gasp ediliyor. Türk lirasının değer kaybına bağlı olarak dövizi olan için çok ucuz bir ülke ve kelepirden satışlar dışarıdan bakıldığında satın alma iştahını artırıyor.
Dolayısıyla Bill Gates de öngörülü bir kapitalist olarak fırsatları değerlendirmek istiyor olamaz mı?
- Bill Gates ve toprak ağalığı - 6 Kasım 2021