‘Sakallı akbaba’ tedavi edilerek doÄŸaya salındı

Artvin’de vatandaÅŸlar tarafından bitkin halde bulunan “sakallı akbaba” tedavisinin ardından doÄŸaya bırakıldı.

Tehlikeli türler arasında yer alan “sakallı akbaba” köylüler tarafından bitkin bir halde bulundu. DoÄŸa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) ekiplerinin teslim aldığı “sakallı akbaba” on günlük tedavi sürecinin ardından saÄŸlığına kavuÅŸturuldu.

Türkiye’de nadir görülen kuÅŸ türleri arasında yer alan “sakallı akbaba” tedavi sürecinin ardından yeniden doÄŸaya salındı.

Sakallı akbaba

“Sakallı akbaba”, gündüz yırtıcıları familyasından bir yırtıcı kuÅŸ türü. Ancak ölü hayvanlarla beslenmeye adapte olduklarından, Türkiye’deki diÄŸer akbabalarla birlikte leşçil olarak anılıyorlar. LeÅŸle beslenme için özelleÅŸmiÅŸ vücut yapıları sayesinde leÅŸleri ortadan kaldırarak ekosistemlerde kilit bir görev üstleniyorlar.

Bir metre boyuyla ve 275 santimetreye yaklaÅŸan kanat açıklığı ile Türkiye’ deki en büyük yırtıcı kuÅŸ türlerinden biri.

Akbaba türleri ekosistemlerde leşle beslenmeleri yönünden benzer işlevler üstlense de birbirleriyle besin rekabetine girmemek için leşin farklı bölgeleri ile besleniyorlar. Sakallı akbabalar ise genellikle leşin kemik ve kemik iliği gibi kısımlarını tüketiyorlar.

KuzeydoÄŸu ve DoÄŸu bölgelerinde, Batı Karadeniz ve İç Ege’de görülen bu tür, insan yaÅŸam alanlarından uzakta, yüksek daÄŸ ekosistemlerinde yaşıyor ve kayalıklarda yuvalanıyor.

Türkiye’deki göç etmeyen, yerleÅŸik bir tür olan sakallı akbabalar diÄŸer akbaba türleri gibi sürücül deÄŸil bireysel kuÅŸ türlerinden.

Tehlikedeki türler arasında

Sakallı akbabalar, Türkiye’de diÄŸer akbaba türleri gibi tehlike altında bir tür.

Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen Tehlikedeki Türler Projesi’nde yapılan çalışmada, Türkiye’deki en kritik durumda bulunan ilk 10 tür arasında yer alan sakallı akbaba, Uluslararası DoÄŸayı Koruma BirliÄŸi tarafından da “tehdide yakın” (NT) olarak kategorize ediliyor.

Özellikle tarımsal kimyasallar, enerji nakil hatları, kurÅŸun zehirlenmesi gibi sebeplerle popülasyonu azalmakta olan sakallı akbabalar ve diÄŸer akbaba türleri için DoÄŸa Koruma ve Mili Parklar Genel Müdürlüğü’nce çoklu eylem planı hazırlama çalışması baÅŸlatıldı. Planın hazırlanması için veri toplama çalışmaları devam ediyor.