Gülhane Parkı’ndaki sarnıç ziyarete açıldı

Gülhane Park’nda bulunan 1.500 yıllık sarnıç Ä°stanbul BüyükÅŸehir (Ä°BB) tarafından restore edilerek ziyarete açıldı.

Uzun yıllardır atıl durumda kalan Gülhane Sarnıcı’nda, koruma ve restorasyon çalışmaları tamamlandı. Ä°BB Miras, Yerebatan Sarnıcı’ndan sonra benzer bir yaklaşımla Gülhane Parkı Sarnıcı’nı da Ä°stanbul’a kazandırdı. Çalışmalar kapsamında, karakteristik dokusuyla uyumlu, geri alınabilir özellikte bir yürüyüş platformu yapıya eklendi.

Çağdaş bir aydınlatma sistemiyle sarnıcın iç mekanı, söyleşiler, dinletiler gibi farklı etkinlikler için hazır hale getirildi.

Gülhane Parkı Sarnıcı’yla birlikte yanıbaşındaki tarihi çeÅŸme de bakım ve onarımdan geçirilerek suya kavuÅŸturuldu. 1911 tarihli kitabesi olan Barok üsluplu zarif çeÅŸme, akan suyuyla kent hayatına yaÅŸam katmaya baÅŸladı.

Ä°stanbul’un en özel buluÅŸma alanlarından Gülhane Parkı’nda bulunan Gülhane Parkı Sarnıcı’nda, sanatçı Büşra Kölmük’ün “Gelecek Güzel Günler”, “Ojakhi”, “Rüya Odası” gibi heykellerinin sergileneceÄŸi “Polen” baÅŸlıklı sergisi ziyaretçilerle buluÅŸacak.

Gülhane Parkı Sarnıcı hakkında

M.S. 5.-7. yüzyıllar arasına tarihlenen Gülhane Parkı Sarnıcı’nı kimin yaptırdığı bilinmiyor. Sarnıcın üzerindeki duvar kalıntıları geçmiÅŸte üzerinde bir yapı bulunduÄŸuna iÅŸaret ediyor.

Sarnıç, PadiÅŸah Mehmet ReÅŸat’ın 16 Ekim 1912 tarihinde verdiÄŸi izinle Ä°stanbul Åžehremini Dr. Cemil Topuzlu tarafından Gülhane Parkı’nın halka açık bir parka dönüştürüldüğü 1913 yılında tespit edildi.