Türkiye’de gıda enflasyonu uzun süreden bu yana genel tüketici enflasyonunun (TÜFE) üzerinde seyrediyor. Bu durum özellikle hanehalkı bütçesinde gıda harcamalarının yüksek paya sahip olduğu dar gelirli aileleri zorda bırakıyor.
AB İstatistik Ofisi Eurostat’ın son açıkladığı veriler ekim ayını kapsıyor. Buna göre ekimde TÜFE’nin en yüksek olduğu ülke yüzde 61,5 ile Türkiye oldu. İkinci sıradaki Macaristan’da yıllık enflasyon yüzde 9,6 oldu. AB’de ise enflasyonda yüzde 3,6. Almanya’da yıllık enflasyon yüzde 3.
Danimarka, Hollanda ve Belçika’da ise enflasyon eksi seviyelerde. Yani fiyatlar geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre düştü.
Türkiye’de kasım ayında ise enflasyon çok az artarak yüzde 62’ye çıktı.
Gıda enflasyonu
Gıda ve alkolsüz içecekler enflasyonunun da en yüksek olduğu Avrupa ülkesi açık ara Türkiye. Ekimde yüzde 72,5 olan gıda enflasyonu kasımda yüzde 67,2’ye geriledi.
İkinci sırada yüzde 11,6 ile İzlanda var. AB’de gıda enflasyonunun yüzde 10’un üstünde olduğu tek ülke Yunanistan (yüzde 10,4).
Reel gıda enflasyonu
Yıllık reel gıda enflasyonu ekimde AB’de yüzde 4 oldu. Zirvedeki Türkiye’de ise bu oran yüzde 11 idi. (Kasım ayında bu oran yüzde 5,2’ye geriledi).
Türkiye’nin hemen ardından ise yüzde 10,9 ile Belçika geliyor. Hollanda, Yunanistan, Lüksemburg ve İspanya’da da bu oran yüzde 5’in üstünde.
Romanya, Macaristan, Kuzey Makedonya ve Çekya’da ise reel gıda enflasyonu eksi durumda. Fiyatlar geçen yılın aynı dönemine göre reel anlamda gerilemiş.
Son 3 üç yılda AB ve Türkiye’de reel gıda enflasyonuna bakıldığında bu oranının her zaman Türkiye’de daha yüksek olduğu görülüyor.
Zaten Türkiye sadece Avrupa’nın zirvesinde değil; dünyada da reel gıda enflasyonunun yüksek olduğu ülkelerin başında geliyor.
Gıda fiyatları dünyada düşerken Türkiye’de artıyor
Öte yandan, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) yayımladığı raporda, dünya gıda emtia fiyatlarının kasım ayında genel olarak sabit kaldı ve bir önceki aya göre değişmedi.
Türkiye’de ise kasımda aylık gıda enflasyonu yüzde 2,78 gerçekleşti. Son yıllarda dünyada gıda fiyatları çoğu zaman düşerken Türkiye’de 3,5 seneden bu yana sürekli artıyor.
Kasım 2022’de yıllık gıda enflasyonu Türkiye’de yüzde 100’ü aşarak yüzde 102 olmuştu.
Hanehalkı tüketim harcaması: Gıdanın payı AB’de yüzde 14, Türkiye’de yüzde 23
Reel gıda enflasyonu özellikle hanehalkı tüketim harcamalarında gıdanın payının yüksek olduğu ülkelerde halkı zor durumda bırakıyor. Eurostat verilerine göre 2022 yılında Türkiye’de hanehalkları harcamalarının yüzde 23,2’sini gıdaya ayırdı. Bu oran AB’de ise sadece yüzde 11,2 oldu.
Gıda harcamasının payı özellikle AB adayı ülkelerde yüksek.
Türkiye’de gıda enflasyonunun yüksek olmasının temel nedenleri arasında döviz kurlarındaki artış, artan enerji fiyatları ve tarımsal üretimdeki sorunlar yer alıyor.
Döviz kurlarındaki artış, gıda ürünlerinin ithalat maliyetini artırarak fiyatların yükselmesine neden oluyor. Enerji fiyatlarındaki artış ise tarımsal üretimin maliyetini artırarak gıda fiyatlarına yansıyor.
Tarımsal üretimdeki sorunlar ise gıda arzındaki daralmaya yol açarak fiyatların yükselmesine katkıda bulunuyor.
Türkiye’de gıda enflasyonunun yüksek olması, dar gelirli ailelerin alım gücünü düşürerek yaşam standartlarını olumsuz etkiliyor.
- Otoriterliğin Mirası: Hitler Almanyası’ndan Dersler - 9 Ocak 2025
- Türk Edebiyatının Değerli İsimlerinden Selim İleri Yaşamını Kaybetti - 9 Ocak 2025
- Ünlü Sanatçı Edip Akbayram Yoğun Bakıma Alındı - 9 Ocak 2025