Türkiye, Kovid-19 salgınına bağlı depresyon ve anksiyete (kaygı bozukluğu) vakalarının artışında Avrupa’da birinci sıraya oturdu. 2020 yılında depresyon rahatsızlığı yüzde 28, anksiyete (kaygı bozukluğu) ise yüzde 26 oranında arttı.
Dünyada milyonlarca insanın ölümüne neden olan ve sosyo-ekonomik açıdan olumsuz yönde etkileyen koronavirüs salgınının insanların ruh sağlığına etkisi araştırıldı.
Ünlü tıp dergisi The Lancet’, 9 Ekim’de bir araştırma yayımladı. Yapılan araştırmalara göre, koronavirüs salgınının en sert etkisinin yaşandığı 2020 yılında küresel çapta depresyon rahatsızlığı yüzde 28, anksiyete (kaygı bozukluğu) ise yüzde 26 oranında arttı.
Lancet’a göre, 204 ülkeden farklı yaş ve cinsiyet gruplarının salgından nasıl etkilendiğini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ise dikkat çekti. Kadınlar erkeklere göre daha fazla depresyon ve anksiyete problemi yaşadı.
Kovid-19 kaynaklı depresyon ve anksiyete vakalarının artışında Avrupa’da ilk sırada yer alan ülke ise Türkiye. Türkiye, Arjantin, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerde bu oran depresif bozukluklarda yüzde 38,7, anksiyete bozukluklarında ise yüzde 28’in üzerinde artış gösterdi.
Pandemiyle birlikte derinleşen sosyo-ekonomik güçlüklerin de Türkiye’deki psikiyatrik tablonun kötüleşmesinde rol oynadığını söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Semra Baripoğlu ise, “Geçim kaynağının kesilmesinin, depresyon ve kaygı bozuklukları hatta intihar girişimi için tetikleyici rol oynadığı bilinen bir gerçek” ifadelerini kullandı.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- Akşener, Erdoğan’dan Ne İstedi? - 7 Haziran 2024