DSÖ: “Küresel salgın bu yıl sona erebilir”

DSÖ Genel Direktörü Dr. Ghebreyesus, “Covid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu salgın olmalıdır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Covid-19 küresel salgınının bu yıl bitebileceğini söyledi.

DSÖ’nün Cenevre merkezinde bir basın toplantısı yapan Dr. Ghebreyesus, “Covid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu olmalıdır” dedi.

Dr. Ghebreyesus, DSÖ’nün 2022’de Covid-19’un küresel acil durumunu sonlandırmaya yönelik yayımladığı planının ayrıntılarını duyurdu.

DSÖ Genel Direktörü, “2022’de Covid-19 Küresel Acil Durumunu Bitirmek için Stratejik Hazırlık ve Mücadele Planı”nın dünya için uygulanılabilir olduğunu belirtti ve “Covid-19 bu yıl bitebilir ve bu bizim için sonuncu salgın olmalıdır” diye konuştu.

Koronavirusun evrimine ilişkin üç senaryo bulunduğunu belirten Ghebreyesus, şöyle devam etti:

“En iyi senaryoda, bundan sonra güçlendirici aşı dozlarını gerekli kılmayacak şekilde az alttür görmüş olacağız. İkinci senaryoda virüsün evrim geçirmeye devam ettiğini, fakat aşılamalar sayesinde ağır hastalık oranının azaldığını görebiliriz. En kötü senaryoya göre ise bundan sonra virüsün daha şiddetli ve bulaşıcı alttürlerinin çıkabilir ve bu yeni tehdide karşı hiçbir aşının işe yaramadığını görebiliriz”.

Ghebreyesus, bu senaryolar ışığında DSÖ’nün planının başarıya ulaşması için küresel işbirliği konularına önem verilmesi gerektiğini kaydetti.

Covid-19 ile mücadele araçlarının iyi bir şekilde kullanılarak, salgının rahatlıkla kontrol altına alınabileceğini belirten Ghebreyesus, “Aşı ve tedaviye adil ulaşımı sağlayarak çok sayıda hayat kurtarabiliriz” dedi.

Dr. Ghebreyesus, Rusya’nın şimdiye kadar Ukrayna’daki sağlık merkezlerine 82 saldırı yaptığını ve bu saldırılarda 72 kişinin yaşamını yitirdiğini 43 kişinin de yaralandığını aktardı.

DSÖ Genel Direktörü ayrıca, Ukrayna, Afganistan ve Etiyopya gibi acil insani durumlar karşısında yardımları ve Covid-19 ile mücadeleye desteklerinin sürdürülmesi için 2,7 milyar ABD doları fona ihtiyacı olduğunu hatırlattı ve uluslararası camiaya yardım çağrısında bulundu.