İngiltere “normale” dönüyor

Covid-19: İngiltere “tüm kısıtlamaları” kaldırıyor

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, ülkedeki Covid-19’lu kişilerin kapanmasını gerektiren kurallar da dahil tüm yerel koronavirüs kısıtlamalarına bir ay içinde son verebileceğini söyledi.

Johnson, Parlamento’da yaptığı açıklamada, “Verilerdeki mevcut cesaret verici eğilimlerin devam etmesi koşuluyla, son yerel kısıtlamaları – pozitif test ederseniz kendini tecrit etme yasal gerekliliği de dahil – bir ay erken bitirebileceğimizi umuyorum” dedi.

Koronavirüs testi pozitif çıkan kişiler şu anda beş tam gün tecrit etmek zorunda. Bu kuralın süresi 24 Mart’ta sona erecek ve hükümet, bunun yerine insanları Covid-19’ları varsa işe gitmemelerini sağlayacak bir düzenlemeyle değiştirileceğini görüşünde.

Bu, İngiltere’yi dünyada pozitif vakalar için izolasyon şartlarını kaldıran ilk ülkeler arasında yapacak.

DSÖ: “Covid bitmedi” 

Haber, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanının Çarşamba günü “COVID bizimle bitmedi” konusunda ısrar etmesi ve pandemi ile mücadele için daha fazla destek çağrısında bulunmasından hemen sonra geldi.

DSÖ’nün en son haftalık epidemiyolojik raporu, vaka sayılarının geçen hafta dünya çapında yüzde 17 düştüğünü, buna ABD’deki yüzde 50’lik bir düşüş de dahil olmak üzere, ölümlerin küresel olarak yüzde 7 düştüğünü gösterdi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Yaşadığınız yere bağlı olarak, Covid-19 pandemisi neredeyse bitmek üzereymiş gibi hissedilebilir veya en kötü durumdaymış gibi hissedilebilir. Ancak, nerede yaşarsanız yaşayın, Covid bizimle ve bitmedi.”

Virüsle yaşama planı

Buna karşın, Johnson hükümeti, Parlamento 21 Şubat’ta kısa bir aradan döndüğünde virüsle yaşama planını sunmayı hedefliyor.

Boris Johnson başbakanlığındaki Muhafazakar hükümeti, kalan Covid-19 kısıtlamalarının çoğunu geçen ay kaldırdı. Maskeleri artık Londra’nın toplu taşıma ağı dışında İngiltere’nin hiçbir yerinde zorunlu değil. Evden çalışmak için resmi tavsiye olduğu gibi, gece kulüplerine ve büyük ölçekli etkinliklere giriş için virüs sertifikası rafa kaldırıldı.

Yetkililer, hükümetin yasal kısıtlamalardan tavsiye tedbirlerine geçmeyi ve ülkede endemik hale geldikçe koronavirüsü daha çok grip gibi tedavi etmeyi planladığını söyledi.

Birleşik Krallık, yüksek oranda bulaşıcı Omikron varyantının günlük vaka yüklerini günde 200.000’den fazlaya çıkardığı Ocak ayının başından bu yana hastanelere kabul edilen hem yeni enfeksiyonlarda hem de Covid-19 hastalarında bir düşüş gördü.

Mevcut enfeksiyonlar, Salı günü bildirilen 314 ölümle birlikte günlük ortalama 64 bin ile Aralık ortasından bu yana kaydedilen en düşük seviyede.

Seyahat kuralları gevşetiliyor

Yetkililer, Omicron vakalarındaki artışın Birleşik Krallık hastanelerinde ciddi strese neden olmasını önlemek için hükümetin destekleyici aşı programına güvendiler. İngiltere’de, 12 yaş ve üzerindekilerin yüzde 65,4’ü destekleyici aşı yaptırdı ve yüzde 84,5’i tam olarak aşılandı.

Cuma gününden itibaren İngiltere’ye seyahat eden kişiler için kurallar da gevşetilecek. Tam aşılı olanların varışlarından önce veya sonra herhangi bir koronavirüs testi yaptırmaları gerekmeyecek. Aşılarını tamamlamamış olanlar ise test yaptırmaları gerekmesine rağmen tecrite tabi tutulmayacak.

Bazı bilim adamları bu karara temsinli yaklaşıyor. Reading Üniversitesi’nde mikrobiyoloji profesörü olan Simon Clarke, kendini tecrit kuralına son vermenin “çok cesur ya da çok aptalca olduğu gösterilecek bir deney” olacağını söyledi.