Sri Lanka’da açlık tehlikesi büyüyor

Ekonomik krizle boğuşan ve ilk kez vadesi gelen borcunu ödeyemeyerek temerrüde düşen Sri Lanka’da kabinenin 9 yeni üyesi belirlenirken, gıda ürünlerine ulaşamayan halk ‘ölümün artık kaçınılmaz bir son olduğunu’ söylemeye başladı.

Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın makamından yapılan açıklamada, geçen ay ülkenin yeni başbakanı olarak seçilen Ranil Wickremesinghe ile çalışacak 9 yeni bakanın ismi açıklandı.

Bu arada Wickremesinghe, gıda kıtlığı konusunda vatandaşları uyarırken, hükümetin üretimi artırmak için gelecek tarım sezonu için yeterli gübre alacağı sözünü verdi.

Geçen yıl Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın kimyasal gübreye getirdiği yasak, bu ülkede tarım üretimine büyük darbe vurmuştu.

Gübre sıkıntısı çekiliyor

Hükümetin daha sonra bu kararı değiştirmesine rağmen yurt dışından şu ana kadar önemli miktarda kimyasal gübre ithali gerçekleşmedi.

Wickremesinghe, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, mayıs ve ağustos ayları için yeterli gübre olmadığını ancak, eylül ve mart ayı dönemindeki hasat için yeteri kadar gübre tedarik etme sözü verdi.

Ranil Wickremesinghe yaptığı paylaşımda, “Herkesin durumun ciddiyetini kabul etmesini istiyorum.” dedi.

Ülkedeki mevcut krizden “eski yönetimi” sorumlu tutan Wickremesinghe, başka bir açıklamasında eski yönetimin ekonomiyi çökerttiğini ve bu yüzden ülkedeki mevcut krizin sorumlusu olduğunu söyledi.

Wickremesinghe, “İflas etme noktasına geldik, böyle bir şey daha önce Sri Lanka’nın başına hiç gelmemişti. Dolarımız yok, rupimiz yok.” dedi.

Ülkede döviz, yakıt ve ilaç sıkıntısı çekiliyor

Döviz, yakıt ve ilaç sıkıntısı çeken Sri Lanka’da, ekonomik faaliyetler adeta durma noktasına gelmiş durumda.

Colombo kentinde Pettah pazarında sebze ve meyve satarak geçimini sağlayan A.P.D. Sumanavathi adlı 60 yaşındaki kadın, “yaşamın ne kadar zor olduğu artık anlatmak anlamsız geliyor. İki ay sonra işlerin nasıl olacağını tahmin edemiyorum, durumun kötüleşmesi bu hızla giderse artık burada bile olmayabiliriz.” diyerek umutsuzluğunu dile getirdi.

Fiyatları sürekli artan gaz tüpleri satan bir dükkanın önünde uzun kuyrukta bekleyen ve geçimini yarım gün şoförlük yaparak sağlayan Muhammed Shazly, “Burada her gün 200 tüp dağıtıyorlar. Burada gördüğünüz gibi yaklaşık 500 kişi var. Ben üç gündür ailemin yemek pişirebilmesi için burada bekliyorum. Gaz olmadan, gazyağı olmadan hiçbir şey yapamayız. Son seçenek ne olabilir ki? Yiyecek olmadığı takdirde öleceğiz. Bu da eminin yüzde yüz olacak.” diyerek umutsuzluğunu dile getirdi.

Ülke ekonomisi batma noktasında

Merkez Bankası Başkanı Nandalal Weerasinghe, karşı karşıya olunan ekonomik krize dair dün yaptığı basın açıklamasında, 78 milyon dolarlık vadesi dolmuş borcun faizinin ödenmesi için tanınan 30 günlük mühletin de dün dolmasına karşın borçların ödenememesiyle temerrüde düşüldüğünü söyledi.

Weerasinghe, ayrıca Sri Lanka’da yüksek olan enflasyon oranının daha da artacağı ve önümüzdeki birkaç ay içinde yüzde 40’a çıkacağı uyarasında bulundu.

Sri Lanka’daki olaylar

Tarihinin en büyük ekonomik krizi ile karşı karşıya olan Sri Lanka’da halk, elektrik kesintilerinin günde 13 saati bulmasının ardından mart sonunda protesto gösterilerini yoğunlaştırmıştı.

Ülkede 9 Mayıs’ta Başbakanlık Ofisi’nin çevresinde toplanan göstericiler ile hükümet yanlıları arasında arbede yaşanmış, başkent Kolombo’da askeri birlikler göreve çağrılmıştı.

Muhalefetin artan baskısı sonrası Başbakan Mahinda Rajapaksa 9 Mayıs’ta istifa etmişti. Başbakanın istifası nedeniyle kabine de otomatikman feshedilmişti.

Sri Lanka Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa,12 Mayıs’ta Ranil Wickremesinghe’yi başbakan atamıştı. Wickremesinghe, ülkede daha önce 3 dönem başbakanlık yapmıştı.

Şiddet olayları sonrası ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edilmiş, hükümet, protestolar sırasında kamu malına veya başkalarına zarar veren herkese ateş açılması talimatı vermişti.

Ülke çapına yayılan protestolarda aralarında iktidar partisi milletvekili ile 2 polisin de bulunduğu 8 kişi hayatını kaybetti, 250 kişi yaralandı.

Sri Lankalılar halihazırda yakıt sıkıntısı, elektrik kesintileri ve artan gıda ile ulaşım fiyatları nedeniyle zor günler geçiriyor.

Reuters