Son yapılan araÅŸtırmalara göre, dünya okyanuslarına karışan plastikler 2005 yılından bu yana “eÅŸi benzeri görülmemiÅŸ” ÅŸekilde arttı. Daha da kötüsü önlem alınmazsa 2040 yılına kadar neredeyse üç katına çıkabilir.
Plastik kirliliÄŸini azaltmak için kampanyalar yürüten ABD’li Five Gyres Enstitüsü tarafından yapılan araÅŸtırmanın sonuçları, okyanusların giderek nasıl plastik çöplüğüne dönüştüğünü ortaya koydu.
2019 yılı itibariyle okyanuslarda 171 trilyon plastik parçacığın yüzdüğünün tahmin edildiğini belirten araştırmacılar, yasal olarak bağlayıcı küresel politikalar getirilmediği takdirde denizlerdeki plastik kirliliğinin 2040 yılına kadar 2,6 kat artabileceğini öngörüyor.
“AraÅŸtırmanın sonuçları akıl almaz boyutlarda”
Çalışmada, 1979’dan 2019’a kadar olan dönemi kapsayan altı büyük deniz bölgesindeki 11 bin 777 okyanus istasyonundan alınan plastik kirliliÄŸi verileri incelendi.
Five Gyres Enstitüsü kurucularından Marcus Eriksen yaptığı açıklamada, “Milenyumdan bu yana küresel okyanusta mikroplastiklerde endiÅŸe verici bir üstel büyüme eÄŸilimi tespit ettik” dedi.
Plastik uzmanı olan bilim insanı Paul Harvey ise “Bu yeni araÅŸtırmadaki rakamlar ÅŸaşırtıcı derecede olaÄŸanüstü ve neredeyse akıl almaz boyutlarda” ÅŸeklinde konuÅŸtu.
BirleÅŸmiÅŸ Milletler, önümüzdeki yılın sonuna kadar yasal olarak baÄŸlayıcı bir anlaÅŸma hazırlamak amacıyla Kasım ayında Uruguay’da müzakerelere baÅŸladı.
Greenpeace de güçlü bir küresel anlaşma olmadan plastik üretiminin önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde ikiye, 2050 yılına kadar ise üçe katlanabileceğini söyledi.
- Bilim İnsanları, Bazı Kişilerin Neden Covid Olmadığını Buldu - 21 Haziran 2024
- Tüketicinin İyimserliği Azalıyor - 21 Haziran 2024
- AkÅŸener, ErdoÄŸan’dan Ne Ä°stedi? - 7 Haziran 2024