Öğrenmede Motivasyonu Artıran Çalışmalar ve Uygulamalar(3)

Bazı öğrenenler, işlerin yolunda gitmeme durumlarına kafa yorup dururlar. Böylelikle zamanla bu endişeler kendi içlerinde çeşitli kötü durum senaryolarına dönüşür. Böylesi öğrenenler için öğretmenler öncelikle endişesini küçümsememelidir. Size komik bile gelebilir, ancak o, onun bir numaralı korkusu ve gündem maddesi olabilir. Bu yüzden öncelikle bu durum gerçekleşse dahi bunun dünyanın sonu olmayacağını öğreterek onları motive edebilirsiniz. Netice ne olursa olsun desteğinizi esirgememeli ve öğrenenlerin kendileri üzerindeki beklentilerden dolayı kendilerini ezilmiş hissetmediklerinden emin olmalısınız.

Sizler öğretmenler olarak öğrenenleri daha fazlası için zorlamazsanız onlar kendilerini hiçbir şekilde zorlamazlar. Öyle ki aslında öğrenenler, kendi sınırlarının zorlanmasından hoşlanırlar. Bununla birlikte, onların ulaşabileceği sınırlar içerisinde hedeflere inandıkları sürece beklentileri yerine getirmek için ellerinden geldiğince sıkı çalışırlar. Bu yüzden, öğrenenleri zorlamaktan korkmamalısınız. Tabii ki hedeflerimiz yüksek ama ulaşılabilir olmalıdır. Aksi halde oluşacak umutsuzluk ve küskünlük telafisi oldukça zor durumlardır.

Sınıf çalışmaları, ödevler, sınavlar vb. ile boğuşan öğrenen bir süre sonra kendisinde bir bıkkınlık hissedebilir ve motivasyonu sönüp, şevki kırılabilir. Bu durum genellikle küçücük bir başarısızlığın ardından patlak verir. Böylesi durumlarda öğretmenlerin onların nerede hata yaptıklarını ve bir sonraki sefer bu etkiyi nasıl ortadan kaldırabileceklerini anlamalarına yardımcı olması gerekmektedir. Öğrenenlerin tazelenmiş bir yol haritasıyla desteklenmesi, onlara motive olmuş bir şekilde çalışmalarına devam etmeleri bakımından yardımcı olabilir.

Öğrenenlerin geldikleri noktanın aslında ne kadar uzak bir mesafeden gelinerek ulaşıldığını görmeleri çok zordur. Hele ki gözlerini korkutan, onlar için zor olan konularda… Gelişmeyi takip etmek sınıf ortamında yalnızca öğretmenler için değil öğrenciler için de kullanışlı olabilir. Öğretmenler öğrenenlerin kendilerinin gelişimini belli aralıklarla, belki bir dönem veya bir yıl, belirlemelerini sağlamaları, onlara hem ilerledikleri yolu göstermek hem de gelecek yollar için motive etmede güzel bir yöntem olacaktır.

Sınıf çalışmalarının hepsi oyun veya güzel zaman geçirecek olanağı vermez. Fakat bu süreçte okulu, öğrenenler için eğlenceli bir yer olarak görmelerini sağlamaya çalışmalıyız. Öyle ki bu görüşe sahip öğrenenler zevksiz bir iş olarak görülenlerden bile onlar için gerekli olabilecek bir çalışma ve dikkatini ona vermede hevesli olurlar. Okul derslerine eğlenceli bazı aktiviteler eklemek derse kendini vermeye çalışan öğrenenlere yardımcı olacak ve sınıf ortamını daha samimi ve arkadaşça bir ortam haline getirecektir.

Genel olarak öğrenenler, hatta en iyileri bile kendilerinin sürekli derslerle boğuştuklarını fark ettiklerinde ve yaptıkları çalışmanın kimse tarafından methedilmemesi durumunda heveslerini kaybedebilirler. Bu yüzden öğrenenlerin kendi güçlerini, bilgilerini göstermelerine olanak vermeli, kendilerinin sahip oldukları değeri görmelerini garantiye almalısınız. Bu onların motivasyonunda çok büyük bir fark oluşturacaktır.

İşte tüm bunlar öğrenenleri hedefleri doğrultusunda ilerleme ve daha fazla çalışma konusunda motive edici bir rol oynamaktadır.

Arslan ÖZDEMİR