OECD’nin son raporunda küresel ekonomiye dair uyarılar

Küresel ekonomi, 2023 yılına girerken birçok zorlukla karşı karşıya. OECD’nin Eylül 2023 raporuna göre, düşük enerji fiyatları ve Çin’in yeniden dünyaya açılmasıyla 2023’e beklenenden daha güçlü bir başlangıç yapılmasına rağmen, büyüme ivmesi yavaşlıyor. Sıkı para politikasının etkisi gittikçe daha görünür hale geliyor, iş dünyası ve tüketici güveni kötüleşiyor ve Çin’de görülen canlanma geriliyor.

Raporda, küresel GSYİH’nin büyümesinin 2023 ve 2024 yıllarında sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 2,7 ile zayıf kalmaya devam edeceği öngörülüyor. Enflasyonun ise yüksek seyretmeye devam edeceği ve çoğu ekonomide Merkez Bankalarının hedeflerinin üzerinde kalacağı tahmin ediliyor.

ABD, Avro bölgesi ve Çin’de büyüme beklentileri

Rapora göre, ABD’de daha sıkı finansal koşulların talep üzerindeki baskıyı hafifletmesiyle yıllık GSYİH büyümesinin 2023’te yüzde 2,2’den 2024’te yüzde 1,3’e yavaşlaması bekleniyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına gitmesi ve varlık alım programını sonlandırması beklenirken, bütçe açığının da artması ABD ekonomisi için risk oluşturuyor.

Talebin zaten zayıf olduğu Avro bölgesinde ise yüksek enflasyonun reel gelirler üzerindeki olumsuz etkisinin azalmasıyla GSYİH büyümesinin 2023’te yüzde 0,6’ya gerilemesi ve 2024’te hafif bir toparlanmayla yüzde 1,1’e ulaşması bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemeyi sürdürmesi ve mali teşviklerin devam etmesi gerektiği vurgulanırken, pandemi sonrası reformların da önemine dikkat çekiliyor.

Çin’de ise büyümenin 2023’te yüzde 5,1 ve 2024’te yüzde 4,6 ile nispeten ılımlı olması tahmin ediliyor. Çin’in yeniden dünyaya açılmasının küresel ticarete olumlu katkı sağladığı belirtilirken, iç talebin zayıflığı ve kredi büyümesinin yavaşlaması endişe verici olarak değerlendiriliyor. Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) parasal politikayı gevşetmesi ve mali teşvikleri artırması gerektiği ifade ediliyor.

Enflasyon endişesi sürüyor

OECD, raporunda, tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yer alan tüm mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki artışı ölçen bir enflasyon göstergesi olan manşet enflasyon düştüğünü, ancak maliyet baskıları ve bazı sektörlerdeki yüksek marjlar (zarar olasılığına karşı ayrılan pay) nedeniyle çekirdek enflasyonun birçok ekonomide dirençli olduğunu belirtiyor.

Enflasyonun 2023 ve 2024 yıllarında kademeli olarak düşmesi, ancak çoğu ekonomide Merkez Bankalarının hedeflerinin üzerinde kalması bekleniyor. Rapora göre, G20 ekonomilerinde manşet enflasyonun 2023 yılında yüzde 6’ya ve 2024 yılında yüzde 4,8’e düşmesi, çekirdek enflasyonun ise gelişmiş G20 ekonomilerinde bu yılki yüzde 4,3 seviyesinden 2024 yılında yüzde 2,8’e gerilemesi bekleniyor.

OECD, enflasyonu kontrol altına almak için gereken makroekonomik politikaların sıkılaştırılmasının büyümeyi düşüreceği uyarısında bulunuyor. Örgüt, Merkez Bankalarının faiz artırımına gitmeden önce enflasyonun kalıcı olup olmadığını değerlendirmesi gerektiğini ve mali teşviklerin de büyümeyi desteklemeye devam etmesi gerektiğini savunuyor.

OECD’nin raporu, küresel ekonomideki belirsizlikleri ve riskleri ortaya koyuyor. Örgüt, pandeminin seyrine, yeni varyantlara, aşı dağıtımına ve politika yanlış adımlarına bağlı olarak büyüme ve enflasyon tahminlerinin değişebileceğini hatırlatıyor. Küresel ekonomik toparlanmanın sürdürülebilir olması için iş birliği ve koordinasyonun şart olduğunu vurguluyor.

Bunları da okuyabilirsiniz...

Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku