Gökbilimciler evrendeki muhtemelen en parlak nesneyi keşfettiler

Gökbilimciler (Astronomlar), evrende muhtemelen en parlak nesneyi keÅŸfettiler: Quasar J0529-4351. Bu quasar, merkezinde bir kara delik bulunan ve her gün bir güneÅŸin eÅŸdeÄŸeri kadar hızla büyüyen muazzam aktif galaksi (gökada) çekirdeÄŸidir. Quasarlar, galaksilerin son derece aktif ve aşırı parlak çekirdekleridir. Ä°lgili nesne, Avustralya liderliÄŸindeki bir ekip tarafından “Nature Astronomy” dergisinde bildirildi.

Bu quasar, güneÅŸimizden 500 trilyon kat daha parlak gibi görünmektedir ve sadece bir nokta olarak görünebilir. Ancak bilim insanları, quasarın merkezindeki kara deliÄŸin etrafındaki dönen disk hakkında özel bir yer hayal ediyorlar. Bu disk, parlayan ve dönen gaz ve diÄŸer maddelerden oluÅŸan bir kozmik kasırgaya benziyor. Ana yazar Christian Wolf, “Bu quasar, bildiÄŸimiz evrendeki en ÅŸiddetli yerdir” dedi.

Nesne, aslında 1980 yılında Avrupa Güney Gözlemevi tarafından keÅŸfedildi, ancak uzun süre bir yıldız olduÄŸu düşünüldü. Ancak Avustralya ve Åžili’nin Atacama Çölü’ndeki teleskoplar, gerçeÄŸi açığa çıkardı. Yale Ãœniversitesi’nden Priyamvada Natarajan, “Bu quasarı heyecan verici kılan ÅŸey, gözlerimizin önünde saklanmış olması ve daha önce bir yıldız olarak kabul edilmiÅŸ olmasıdır” dedi.

Daha sonraki gözlemler ve bilgisayar modellemeleri, quasarın yılda yaklaşık 370 güneÅŸ yuttuÄŸu tahminine yol açtı – yani yaklaşık olarak günde bir tane. AraÅŸtırmacı ekibinin belirttiÄŸine göre, kara deliÄŸin kütlesinin GüneÅŸimizin 17 ila 19 milyar katı kadar olduÄŸu tahmin ediliyor. Ancak büyüme hızını belirlemek için daha fazla gözlem gerekmektedir. Quasar, on iki milyar ışık yılı uzaklıkta ve evrenin erken günlerinden beri varlığını sürdürmektedir.

NHY/ ntv.de