Gökbilimciler (Astronomlar), evrende muhtemelen en parlak nesneyi keşfettiler: Quasar J0529-4351. Bu quasar, merkezinde bir kara delik bulunan ve her gün bir güneşin eşdeğeri kadar hızla büyüyen muazzam aktif galaksi (gökada) çekirdeğidir. Quasarlar, galaksilerin son derece aktif ve aşırı parlak çekirdekleridir. İlgili nesne, Avustralya liderliğindeki bir ekip tarafından “Nature Astronomy” dergisinde bildirildi.
Bu quasar, güneşimizden 500 trilyon kat daha parlak gibi görünmektedir ve sadece bir nokta olarak görünebilir. Ancak bilim insanları, quasarın merkezindeki kara deliğin etrafındaki dönen disk hakkında özel bir yer hayal ediyorlar. Bu disk, parlayan ve dönen gaz ve diğer maddelerden oluşan bir kozmik kasırgaya benziyor. Ana yazar Christian Wolf, “Bu quasar, bildiğimiz evrendeki en şiddetli yerdir” dedi.
Nesne, aslında 1980 yılında Avrupa Güney Gözlemevi tarafından keşfedildi, ancak uzun süre bir yıldız olduğu düşünüldü. Ancak Avustralya ve Şili’nin Atacama Çölü’ndeki teleskoplar, gerçeği açığa çıkardı. Yale Üniversitesi’nden Priyamvada Natarajan, “Bu quasarı heyecan verici kılan şey, gözlerimizin önünde saklanmış olması ve daha önce bir yıldız olarak kabul edilmiş olmasıdır” dedi.
Daha sonraki gözlemler ve bilgisayar modellemeleri, quasarın yılda yaklaşık 370 güneş yuttuğu tahminine yol açtı – yani yaklaşık olarak günde bir tane. Araştırmacı ekibinin belirttiğine göre, kara deliğin kütlesinin Güneşimizin 17 ila 19 milyar katı kadar olduğu tahmin ediliyor. Ancak büyüme hızını belirlemek için daha fazla gözlem gerekmektedir. Quasar, on iki milyar ışık yılı uzaklıkta ve evrenin erken günlerinden beri varlığını sürdürmektedir.
NHY/ ntv.de
- TBMM’de Kadına Yönelik Şiddet Önergesi Reddedildi - 21 Kasım 2024
- Putin’den Çatışma Açıklaması: Ukrayna’daki Durum Küresel Bir Nitelik Kazandı - 21 Kasım 2024
- Kapıların Ardındaki Hayat: Sibel Saçık’ın Eserine Dair - 21 Kasım 2024