12 yaşındaki bir öğrenci, Antik Yunan matematikçi ve mühendis ArÅŸimet’in yüzyıllardır tartışılan “Ölüm Işını” teorisinin benzerini geliÅŸtirdi.
Efsaneye göre, ArÅŸimet MÖ 213-212 yıllarında Romalıların Sirakuza KuÅŸatması sırasında savaÅŸ gemilerini savuÅŸturmak için “Ölüm Işını”nı tasarlamıştı. ArÅŸimet’in, güneÅŸ ışığını kayalıklara parabolik aynalar yerleÅŸtirerek düşman gemilerini yakmak için kullandığı iddia edilmiÅŸti.
Ancak, bu teorinin varlığına dair somut kanıtlar bulunamadı ve bilim insanları yıllardır bunu sorguluyorlar.
Åžimdi, Kanadalı bir öğrenci olan Brenden Sener’in, içbükey aynalar ve LED masa lambaları kullanarak “Ölüm Işını”nın bir benzerini oluÅŸturduÄŸu ve bu teorinin çalışabilir olduÄŸunu kanıtladığı bildirildi.
Sener, içbükey aynalar ve LED masa lambaları kullanarak küçük bir versiyon yarattı ve 50 watt’lık bir ısı kaynağını hedefe odakladığında, her bir ek aynanın sıcaklığını toplam üç aynaya kadar 2 derece artırabileceÄŸini buldu.
Deneyi 100 watt’lık bir lamba kullanarak tekrarladığında, her bir aynanın sıcaklığında üç aynaya kadar 4 derece ve dördüncü aynayla ilave 10 derece artış olduÄŸunu buldu.
Sener’ın bulguları, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup tarafından yapılan benzer bir çalışma ile uyumlu görünüyor. Sener, deneylerine dayanarak, daha büyük ve daha fazla sayıda ayna kullanılarak yanmanın mümkün olduÄŸuna inanıyor.
Sener, bu çalışmasıyla Matthews Hall Yıllık Bilim Fuarı Altın Madalyası, Fizik Bilimleri Thames Valley Bilim ve Mühendislik Fuarı Altın Madalyası ve Londra Halk Kütüphanesi Çocukların Bilim ve Teknolojiyle İlgilenmesine İlham Verme Ödülü kazandı.
Bu gelişme, antik bir teorinin modern teknolojiyle doğrulanması ve gelecek nesillerin bilim ve teknolojiye olan ilgisini artırması açısından büyük önem taşıyor.