Türk Toraks Derneği, ilkbaharda artan çöl tozlarına karşı uyarıda bulundu

Türk Toraks Derneği’nin merkez yönetim kurulu üyesi Sabri Serhan Olcay, iklim krizine bağlı olarak artan kuraklık ve çöl fırtınalarının sağlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Olcay, her yıl Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası ve İran çöllerinden Anadolu’ya ortalama 20 milyon ton çöl tozunun ilkbahar aylarında ulaştığını belirtti.

Çöl tozlarının, demir içeriğiyle birlikte yağışlarla birlikte yeryüzüne indiğini ve bitki, toprak ve su kaynakları için önemli işlevler gördüğünü vurgulayan Olcay, ancak iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve çölleşme sonucunda çöl tozlarının artış gösterdiğini ve bunun da insan sağlığına ciddi tehditler oluşturduğunu ifade etti.

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu Sekreteri Selin Çakmakcı Karakaya ise bu hafta boyunca çöl tozlarının Türkiye’ye ulaşmasının beklendiğini belirtti. Çöl tozlarının özellikle bebekler, çocuklar, yaşlılar ve solunum yolu rahatsızlığı olan kişiler için tehlikeli olduğunu söyleyen Karakaya, çöl tozlarının solunmasıyla öksürük, nefes darlığı gibi şikayetlerde artış yaşandığını ve solunum hastalıklarına bağlı acil servis başvurularının arttığını aktardı.

Karakaya, çöl tozlarına karşı alınabilecek önlemleri de şu şekilde sıraladı:

– Kapalı ortamda kalınmalı.
– Dışarı çıkılacaksa ağız ve burun parçacık tutucu maske, normal maske veya ıslak bezle kapatılmalı.
– Açık havada egzersiz yapılmamalı.
– Araba kullanırken havalandırma çalıştırılmamalı.

Türk Toraks Derneği’nin uyarısı, halkın bu duruma karşı dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması gerektiğini vurguluyor.

NHY/ AA