Türk Toraks Derneği, ilkbaharda artan çöl tozlarına karşı uyarıda bulundu

Türk Toraks DerneÄŸi’nin merkez yönetim kurulu üyesi Sabri Serhan Olcay, iklim krizine baÄŸlı olarak artan kuraklık ve çöl fırtınalarının saÄŸlık üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Olcay, her yıl Sahra Çölü, Arabistan Yarımadası ve Ä°ran çöllerinden Anadolu’ya ortalama 20 milyon ton çöl tozunun ilkbahar aylarında ulaÅŸtığını belirtti.

Çöl tozlarının, demir içeriğiyle birlikte yağışlarla birlikte yeryüzüne indiğini ve bitki, toprak ve su kaynakları için önemli işlevler gördüğünü vurgulayan Olcay, ancak iklim krizinin yol açtığı kuraklık ve çölleşme sonucunda çöl tozlarının artış gösterdiğini ve bunun da insan sağlığına ciddi tehditler oluşturduğunu ifade etti.

Türk Toraks DerneÄŸi Çevre Sorunları ve AkciÄŸer SaÄŸlığı Çalışma Grubu Sekreteri Selin Çakmakcı Karakaya ise bu hafta boyunca çöl tozlarının Türkiye’ye ulaÅŸmasının beklendiÄŸini belirtti. Çöl tozlarının özellikle bebekler, çocuklar, yaÅŸlılar ve solunum yolu rahatsızlığı olan kiÅŸiler için tehlikeli olduÄŸunu söyleyen Karakaya, çöl tozlarının solunmasıyla öksürük, nefes darlığı gibi ÅŸikayetlerde artış yaÅŸandığını ve solunum hastalıklarına baÄŸlı acil servis baÅŸvurularının arttığını aktardı.

Karakaya, çöl tozlarına karşı alınabilecek önlemleri de şu şekilde sıraladı:

– Kapalı ortamda kalınmalı.
– Dışarı çıkılacaksa ağız ve burun parçacık tutucu maske, normal maske veya ıslak bezle kapatılmalı.
– Açık havada egzersiz yapılmamalı.
– Araba kullanırken havalandırma çalıştırılmamalı.

Türk Toraks DerneÄŸi’nin uyarısı, halkın bu duruma karşı dikkatli olması ve gerekli önlemleri alması gerektiÄŸini vurguluyor.

NHY/ AA