Jackie Chan’in 70. yaşı: Kung-Fu efsanesi romantik bir komünist

Jackie Chan, dünya çapında dövüş sanatları filmleriyle tanınan bir isimdir. Ancak, birçok film yıldızı gibi, bu sempatik Çinli de zorlu zamanlar yaşamıştır.

Jackie Chan artık acıyı bile unuttuÄŸunu söylüyor. Kırık burun, kırık el, kırık ayak: “Bu acıyı sık sık hissettiÄŸinizde, birçok harekete cesaret edemezsiniz” dedi. 1970’lerde bir film çekerken yaralandığında, yönetmenin ona acıyı hatırlatıp hatırlatmadığını sorduÄŸunu ve Jackie’nin “Onu unuttum” dediÄŸini belirtti.

Yıllar boyunca, eÄŸlence dünyasında, 80’den fazla filmde oyuncu olarak yer aldı ve birçok filmde yönetmenlik yaptı. Chan, dünyanın en tanınmış Çinlilerinden biridir. Ancak bu Pazar günü (7 Nisan) 70. yaşını kutlarken bile, hala durmayı düşünmüyor. “Gelecekte hala çekecek on film var” dedi. Chan her zaman dövüşebilen bir aktör olmak istemiÅŸtir – tam tersi deÄŸil. Çünkü aksiyon kahramanı olarak yaÅŸam kısa, dedi.

Chan, 17 yaşında Drama Akademisi’nden mezun olduktan sonra 1971’de Hong Kong film sektöründe bir dublör olarak kariyerine baÅŸladı. Özellikle Bruce Lee ile aynı filmde yer alarak büyük bir çıkış yakaladı. Chan, Bruce Lee’nin ciddi dövüş stiline karşı, komik ve kendi stilini geliÅŸtirdi.

Çinli yıldız birçok dublörü kendi yerine kullanmak yerine kendi dublörünü oynamayı tercih ederdi ve bu da birçok yaralanmaya yol açtı. Chan’in başı, aÄŸaçtan düşerken kafasında bir plastikle kapatılmış bir delikle sonuçlandı.

Chan, 2000 yılında “Rush Hour” gibi aksiyon komedisiyle büyük bir Hollywood çıkışı yapmıştı. “Rumble in the Bronx”, “Karate Kid” ve “Shanghai Noon” gibi filmlerle de büyük tanınırlık kazandı. Chan’in azmi, onu en çok kazanan oyuncular arasında sık sık gösterdi.

Chan’in özel yaÅŸamı, dövüş sahnelerindeki kadar hareketliydi. Chan, “Never Grow Up” kitabında eski benliÄŸini “tam bir aptal” olarak nitelendirdi. Daha sonra ünlü olduktan sonra alkol, kumar ve fahiÅŸelere çok para harcadığını itiraf etti.

1982’de bir Tayvanlı aktrisle evlendi ve bir oÄŸlu oldu. 1990’ların sonlarında bir iliÅŸkiden bir kızı oldu. Sonraki yıllarda oÄŸlu Jaycee Chan, 2014 yılında Pekin’de uyuÅŸturucu bulundurduÄŸu için babasını büyük bir utanç içinde bıraktı. Jackie Chan, polisin yıllar önce bir uyuÅŸturucu kampanyasının “elçisi” olarak onu görevlendirdiÄŸini, sonrasında ise oÄŸlunun tutuklanması nedeniyle halka açık olarak bu durumdan duyduÄŸu rahatsızlığı dile getirdi.

Uluslararası alanda sık sık gözden kaçan bir nokta: Chan aynı zamanda ateÅŸli bir vatanseverdir. Çin Komünist Partisi’ne olan hayranlığını gizlemedi. Chan, 2021 yılında Çin Film DerneÄŸi tarafından düzenlenen bir toplantıda “Ãœye olmanıza kıskanıyorum” dedi. Ancak sonraki haberlerde, Chan’in önceki skandalları nedeniyle buna uygun olmayabileceÄŸi iddia edildi.

Chan, 2013-2023 yılları arasında Çin Ulusal Halk Meclisi’ni danışan bir politik kurul olan Politik Danışma Konferansı’nın bir üyesiydi. Ancak ÅŸu anda listede yer almıyor olabilir. Ancak sloganları tükenmedi: Chan, Çin’in bu kadar güçlü olmasının, her birinin baÅŸarısı ve Parti liderliÄŸi sayesinde olduÄŸunu söyledi. Chan, Çin’de çok popüler. Yıllardır, UNICEF gibi kuruluÅŸlar aracılığıyla dezavantajlı çocuklar için çalışmalar yürütmek gibi sosyal projelerde yer almaktadır.

Jackie Chan, yaşamının 70. yılını kutlarken, muazzam bir kariyerin ve karmaşık bir hayatın arkasında, hala gözlerini geleceğe dikmiş bir efsane olarak kalıyor.

NHY/ Focus