Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgali, Ä°srail ile Hamas arasındaki çatışma ve Çin’in Güney Çin Denizi’nde artan hak iddiaları, dünyanın gelecekte karşılaÅŸabileceÄŸi tehlikeler konusunda ciddi endiÅŸelere neden oluyor.
Uluslararası Stratejik AraÅŸtırmalar Enstitüsü (USAE) tarafından yayınlanan bir rapor, Kuzey Kutbu’nda artan gerilimlerin, Kuzey Kore’nin nükleer silah çalışmalarının ve Afrika’nın Sahel bölgesinde askeri rejimlerin yükseliÅŸinin, küresel jeopolitik iklimi kötüleÅŸtirdiÄŸini belirtiyor.
USAE, 65 yıldır küresel askeri durumu takip ederek tahminlerini yıllık olarak raporlaÅŸtırıyor. Son raporlarında, mevcut askeri güvenlik durumunun “Güçlü olan haklıdır” yaklaşımını çaÄŸrıştırdığını ve daha da tehlikeli bir on yılın habercisi olabileceÄŸini vurguluyorlar. Raporda, demokrasilerin ikili ve çok taraflı savunma baÄŸlarını güçlendirmesi gerektiÄŸi vurgulanıyor.
Raporda ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı iÅŸgalinin, Çin ve diÄŸer askeri güçlü devletlerin komÅŸularına istediklerini dayatma konusundaki endiÅŸeleri artırdığı ve bu nedenle küresel savunma harcamalarının arttığı belirtiliyor. Geçen yıl, savunma harcamaları yüzde 9 artarak 2,2 trilyon dolara yükseldi.
USAE’nin tespitlerine göre, Rusya’nın Ukrayna iÅŸgalinden bu yana NATO’nun ABD dışındaki üyeleri askeri harcamalarını yüzde 32 artırdı. NATO’nun ülkelerin milli gelirlerinin yüzde 2’sini savunmaya harcama hedefine ulaÅŸan ülke sayısının arttığına da dikkat çekiliyor.
Raporda, Rusya’nın Ukrayna’daki çatışmalarda yaklaşık 3 bin ana muharebe tankını kaybettiÄŸi bilgisi de yer alıyor. Bu, Moskova’nın Åžubat 2022’de tam iÅŸgal baÅŸlamadan önce aktif envanterinde bulunan tank sayısına eÅŸit seviyede.
Ukrayna’nın Batılı ülkelerden aldığı mühimmat ve silahlarla güçlendiÄŸi belirtilirken, ülkenin Rusya’nın Karadeniz Filosunu etkisiz hale getirmek için geliÅŸmiÅŸ deniz araçları kullandığına dair atıfta bulunuluyor.
USAE’ye göre, Ukrayna’daki savaÅŸtan alınan dersler diÄŸer ülkelerin askeri planlamasını etkilemeye baÅŸladı. Uzun süreli bir savaÅŸ durumunda askeri donanım üretiminin artırılması ve daha büyük malzeme stokları oluÅŸturulması gerektiÄŸi fark ediliyor.
Bu rapor, dünyanın giderek artan askeri gerilimlerle karşı karşıya olduğunu ve demokrasilerin savunma kapasitelerini güçlendirmesi gerektiğini vurguluyor.
- NHY/ Euronews