Dünyada şimdiye kadarki en sıcak Şubat ayı yaşandı

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2021 yılının Şubat ayının, 2016 yılından sonra dünyada şimdiye kadar kaydedilen en sıcak Şubat ayı olduğunu açıkladı. WMO, küresel ortalama sıcaklığın, 20. yüzyılın ortalamasının 0,86 derece üzerinde olduğunu belirtti.

WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Küresel ısınma devam ediyor. Geçen yılın sonunda La Niña olayının etkisiyle bir miktar soğuma bekleniyordu, ancak bu gerçekleşmedi. Bu, sera gazı emisyonlarının artmaya devam ettiğinin ve iklim değişikliğinin hızlanarak ilerlediğinin bir göstergesi” dedi.

Taalas, Şubat ayında yaşanan sıcaklık rekorlarının, iklim değişikliğinin etkilerini azaltmak için acil eylem gerektirdiğini vurguladı. “Paris Anlaşması’nın hedeflerine ulaşmak için, ülkelerin emisyonlarını önemli ölçüde azaltmaları ve net sıfır emisyona geçmeleri gerekiyor. Bu, hem insan sağlığı hem de gezegenimizin geleceği için hayati önem taşıyor” diye konuştu.

Şubat ayında dünyanın bazı bölgelerinde aşırı soğuklar yaşanırken, bazı bölgelerde ise aşırı sıcaklar görüldü. Örneğin, ABD’nin Teksas eyaletinde elektrik kesintilerine ve su sıkıntısına neden olan tarihi bir soğuk hava dalgası yaşandı. Buna karşılık, Avrupa’nın kuzeyinde ve Sibirya’da mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklar kaydedildi.

WMO, Şubat ayındaki küresel ortalama sıcaklığı belirlemek için NASA, NOAA, Avrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi ve İngiltere Meteoroloji Dairesi gibi kuruluşların verilerini kullandı. Bu kuruluşların verilerine göre, Şubat ayındaki küresel ortalama sıcaklık, endüstri öncesi dönemin ortalamasının 1,2 ila 1,3 derece üzerindeydi.

NHY/ T24, Haber Anka, Ekonomim, Bing