Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2021 yılının Şubat ayının, 2016 yılından sonra dünyada şimdiye kadar kaydedilen en sıcak Şubat ayı olduğunu açıkladı. WMO, küresel ortalama sıcaklığın, 20. yüzyılın ortalamasının 0,86 derece üzerinde olduğunu belirtti.
WMO Genel Sekreteri Petteri Taalas, “Küresel ısınma devam ediyor. Geçen yılın sonunda La Niña olayının etkisiyle bir miktar soÄŸuma bekleniyordu, ancak bu gerçekleÅŸmedi. Bu, sera gazı emisyonlarının artmaya devam ettiÄŸinin ve iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin hızlanarak ilerlediÄŸinin bir göstergesi” dedi.
Taalas, Åžubat ayında yaÅŸanan sıcaklık rekorlarının, iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin etkilerini azaltmak için acil eylem gerektirdiÄŸini vurguladı. “Paris AnlaÅŸması’nın hedeflerine ulaÅŸmak için, ülkelerin emisyonlarını önemli ölçüde azaltmaları ve net sıfır emisyona geçmeleri gerekiyor. Bu, hem insan saÄŸlığı hem de gezegenimizin geleceÄŸi için hayati önem taşıyor” diye konuÅŸtu.
Åžubat ayında dünyanın bazı bölgelerinde aşırı soÄŸuklar yaÅŸanırken, bazı bölgelerde ise aşırı sıcaklar görüldü. ÖrneÄŸin, ABD’nin Teksas eyaletinde elektrik kesintilerine ve su sıkıntısına neden olan tarihi bir soÄŸuk hava dalgası yaÅŸandı. Buna karşılık, Avrupa’nın kuzeyinde ve Sibirya’da mevsim normallerinin çok üzerinde sıcaklıklar kaydedildi.
WMO, Şubat ayındaki küresel ortalama sıcaklığı belirlemek için NASA, NOAA, Avrupa Birliği İklim Değişikliği Servisi ve İngiltere Meteoroloji Dairesi gibi kuruluşların verilerini kullandı. Bu kuruluşların verilerine göre, Şubat ayındaki küresel ortalama sıcaklık, endüstri öncesi dönemin ortalamasının 1,2 ila 1,3 derece üzerindeydi.
NHY/ T24, Haber Anka, Ekonomim, Bing
- Modern İnsan Avrupa’ya Beklenenden Daha Erken Ulaşmış - 23 Aralık 2024
- Ä°stanbul Barosu’ndan Açıklama: SoruÅŸturma Ä°ddiaları Asılsız - 23 Aralık 2024
- Gazetecilerin Soruşturulması: Basın ve İfade Özgürlüğüne Tehdit - 22 Aralık 2024