Reuters’tan seçime günler kala çarpıcı analiz

Türkiye, 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlere hazırlanırken, Reuters haber ajansı da seçim öncesi siyasi ve ekonomik durumu analiz etti. Reuters’ın haberine göre, ErdoÄŸan, ekonomik krizin etkilerini hisseden seçmenleri ikna etmeye çalışıyor. ErdoÄŸan, seçim kampanyasında terörle mücadele, Suriye politikası ve uluslararası komplolar gibi konulara ağırlık veriyor. Ancak Reuters, bu konuların seçmenlerin gündelik hayatını etkileyen ekonomik sorunlara çözüm olmadığını belirtiyor.

Reuters’ın haberinde, Türkiye’nin geçen yıl yaÅŸadığı döviz krizi sonucunda enflasyonun yüzde 20’ye yaklaÅŸtığı, iÅŸsizliÄŸin arttığı ve büyümenin yavaÅŸladığı hatırlatılıyor. Haberde, “ErdoÄŸan’ın partisi AKP, 2002’den beri iktidarda olduÄŸu süre boyunca ekonomik istikrarı saÄŸladığı iddiasıyla oy topladı. Ancak ÅŸimdi ekonomi kötüye gidiyor ve ErdoÄŸan bunu tersine çevirmek için zamana ihtiyacı var” deniyor.

Reuters, ErdoÄŸan’ın yerel seçimleri bir “istiklal mücadelesi” olarak nitelendirdiÄŸini ve muhalefeti “terör örgütleriyle iÅŸbirliÄŸi yapmakla” suçladığını aktarıyor. Haberde, “ErdoÄŸan, seçmenleri milliyetçi duygularla harekete geçirmeye çalışıyor. Ancak bu strateji iÅŸe yarayacak mı? Bazı anketler, AKP’nin büyük ÅŸehirlerde oy kaybettiÄŸini gösteriyor” ifadeleri kullanılıyor.

Reuters’ın haberinde, AKP’nin en büyük rakibi olan CHP’nin de seçim kampanyasında ekonomiyi ön plana çıkardığı belirtiliyor. Haberde, “CHP lideri Özgür Özel, hükümeti israf ve yolsuzlukla suçluyor. CHP, AKP’nin güçlü olduÄŸu Ankara ve Ä°stanbul gibi ÅŸehirleri kazanmak için ittifaklar kurdu” deniyor.

Reuters, yerel seçimlerin Türkiye için önemli bir dönüm noktası olabileceÄŸini vurguluyor. Haberde, “ErdoÄŸan, yerel seçimleri kaybetse bile iktidarını koruyacak. Ancak bu, onun siyasi gücünün zayıfladığı anlamına gelebilir. ErdoÄŸan, ekonomiyi düzeltmek için reformlara yönelebilir ya da daha sert bir tutum takınabilir” deÄŸerlendirmesi yapılıyor.

NHY/ Reuters