Rusya’nın Dünya Şampiyonu eski satranç oyuncusu Garry Kasparov’a terör suçlaması

Rusya’nın dünya şampiyonu eski satranç oyuncusu Garry Kasparov, Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin hapishanede ölümünden birkaç gün sonra Malî İstihbarat Servisi tarafından “terörist ve aşırılık yanlısı” olarak ilan edilen kişiler listesine alındı. Bu karar, Rusya’da muhaliflere yönelik baskının arttığı bir dönemde geldi.

Kasparov, 1985-1995 yılları arasında kazandığı altı dünya satranç şampiyonluğu ile ünlenmişti. Satranç kariyerinin ardından siyasete atılan Rus oyuncu, Devlet Başkanı Vladimir Putin’e şiddetle muhalefet etti. Kasparov 2013 yılından bu yana, iktidarın adlî misillemelerinden kaçınmak için ABD’de sürgünde yaşıyor.

Kasparov’un terör listesine alınmasının gerekçesi olarak, Navalni’nin ölümüne tepki göstermesi ve Rusya’yı uluslararası toplumdan izole etmeye çalışmakla suçlaması gösterildi. Kasparov, x üzeninden yaptığı paylaşımda, “Navalny, Putin ve mafyasının sahtekâr ve hırsız olduğunu ifşa ettiği için öldürüldü” diye yazmıştı.

Kasparov ayrıca, “Putin, Navalni’yi zehirleterek hızlı ve gizli bir şekilde öldürmeyi başaramadı ve şimdi onu hapishanede yavaşça ve alenen öldürdü” dedi. Kasparov, Putin’in Navalni’yi öldürerek Rusya’da demokrasi umudunu yok etmeye çalıştığını, ancak bunun ters tepeceğini söyledi.

Kasparov’un avukatı ise, terör listesine alınmanın hukukî bir dayanağı olmadığını ve müvekkilinin ifade özgürlüğünü kullandığını belirtti. Avukat, bu kararın iptali için uluslararası kurumlara başvuracaklarını duyurdu.

Rusya’da muhaliflerin durumu giderek kötüleşiyor. Navalni’nin ölümünden sonra düzenlenen protesto gösterilerinde binlerce kişi gözaltına alındı. Ayrıca, muhalifleri, gazetecileri ve insan hakları eylemcilerini çok sayıda idarî prosedürden geçmeye zorlayan “yabancı ajan” yasası da sıkılaştırıldı.

Rusya’nın bu politikalarına karşı uluslararası toplumdan da tepkiler yükseliyor. ABD, AB ve NATO gibi kuruluşlar, Rusya’yı insan hakları ihlalleri nedeniyle kınadı ve yaptırım uyguladı. Ancak Rusya bu eleştirilere kulak asmayarak, içişlerine müdahale edildiğini savunuyor.

NHY/ New Scientis, The Sun, Wikipedia, X