Bernie Sanders, Kamala Harris’in Politika Değişimlerini ‘Pragmatik’ Olarak Nitelendirdi

Kendini Demokratik Sosyalist olarak tanımlayan Vermont Senatörü Bernie Sanders, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in çok sola kaydığı eleştirilerine karşı çıkarak, onun politika pozisyonlarını değiştirmesini “pragmatik” olarak nitelendirdi. Sanders, Harris’in seçimleri kazanmak için doğru olanı yapmaya çalıştığını savundu.

NBC’nin “Meet the Press” programında konuşan Sanders, “Hayır, onun ideallerinden vazgeçtiğini düşünmüyorum. Bence pragmatik olmaya çalışıyor,” dedi. Sanders, Harris’in politikalarını seçim başarısı için yeniden ayarladığını öne sürerken, kendi görüşünün biraz farklı olduğunu da belirtti. “Bugün Amerika’da kırsal bölgelerdeki ve işçi sınıfı mensubu birçok insan, ABD Kongresi ve hükümetinin çıkarlarını temsil etmediğine, büyük para çıkarlarının çok fazla etkisi altında kaldığına inanıyor,” dedi.

Kamala Harris’in Politika Değişiklikleri

Kamala Harris, daha önce CNN’e verdiği bir röportajda, geçmişteki politika değişikliklerini savunarak, “Değerlerim değişmedi,” demişti. Ancak Harris’in zamanla çeşitli politika konularında pozisyon değiştirdiği biliniyor. Bu değişiklikler arasında plastik pipet yasağından vazgeçmesi, Pennsylvania’da kazanmak için gerekli görülen fracking (hidrolik kırma) yasağına karşı çıkışı, Medicare for All (Herkes İçin Sağlık Sigortası) konusundaki tutumunu yumuşatması, zorunlu silah alım programını geri çekmesi ve yasa dışı sınır geçişlerinin suç olmaktan çıkarılmasına yönelik önerisinden vazgeçmesi yer alıyor.

Harris, 2019 yılında Govtrack tarafından ABD Senatosu’nun en liberal üyesi olarak derecelendirilmişti, hatta Bernie Sanders’ı bile geride bırakmıştı. Ancak bu sıralama daha sonra geri çekildi. Geçtiğimiz hafta, Harris vergi politikasında bir değişiklik yaparak uzun vadeli sermaye kazançları için yüzde 28’lik bir üst vergi oranı önerdi. Bu vergi oranı, yıllık en az 1 milyon dolar kazanan bireyler için geçerli olacak. Mevcut en yüksek sermaye kazancı vergisi oranı yüzde 20 seviyesinde.

Bu oran, Harris’in daha önce desteklediği Başkan Biden’ın 2025 mali yılı bütçesine kıyasla oldukça düşük. Biden’ın planı, bazı analizlere göre en yüksek seviyede yüzde 44,6’ya varan bir oran öneriyor. Harris’in bu bütçedeki yüzde 5’lik yatırım geliri vergisi ile ne yapacağı belirsiz.

Sanders, Harris’i Hâlâ İlerici Olarak Görüyor

Sanders, Harris’in vergilendirme konusundaki önerilerini değerlendirirken, “Ben daha yüksek giderdim,” diyerek, ABD’deki servet eşitsizliğine dikkat çekti. “Üç kişinin ülkenin en alt yarısından daha fazla servete sahip olduğu bir durumdayız. Milyarder sınıfına ve üst kesimlere yönelik vergileri önemli ölçüde artırabilirsiniz,” dedi.

Sanders, Kamala Harris’i hâlâ ilerici olarak gördüğünü belirtti ve Harris’in çocuk vergi kredisinin genişletilmesi gibi politikalara verdiği desteği övdü. Ayrıca Harris’in 3 milyon uygun fiyatlı konut inşa etme vaadini ve PEARL Yasası’nı geçirme çabasını da önemli bulduğunu dile getirdi. PEARL Yasası, işçilerin sendikalara katılmasını kolaylaştırmayı hedefliyor.

Ancak Sanders, Harris ile bazı politika konularında anlaşmazlıklarının devam ettiğini de vurguladı. Örnek olarak sağlık hizmetlerini ele alarak, “Bence bir sorun var. Biz dünyadaki tek büyük ülkeyiz ki tüm insanlara sağlık hizmeti garantisi vermiyoruz. Bu nedenle herkes için sağlık sigortasını destekliyorum. O ise farklı bir yaklaşımı savunuyor,” diye konuştu. Harris’in evrensel sağlık hizmetine farklı bir yolla ulaşmayı hedeflediğini belirtti.

Sanders, Harris’in ilerici değerlerinden ödün vermediğini savunsa da, onun pragmatik yaklaşımlar sergileyerek ABD’yi ilerici yönde değiştirebileceğine inandığını ifade etti.

  • NHY / New York Post