Yeni bir araştırma, galaksilerin çevresindeki gaz bulutları, yani zirkumgalaktik ortam (CGM), nedeniyle düşündüğümüzden çok daha büyük olabileceğini öne sürüyor. Bu bulgular, evreni algılayış biçimimizi köklü bir şekilde değiştirebilir. Nature Astronomy dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, galaksimizin komşu galaksi Andromeda ile etkileşim içinde olması mümkün.
Gaz Yüzeyi Galaksinin Kütlesinin %70’ini OluÅŸturuyor
AraÅŸtırmacılar, galaksilerin etrafını saran ve genellikle gözlemlenmesi zor olan gaz yüzeyini incelediler. Bu gaz yüzeyinin, galaksinin toplam kütlesinin yaklaşık %70’ini oluÅŸturduÄŸu belirtiliyor. Önceki tekniklerle bu gaz bulutlarının detaylı bir ÅŸekilde gözlemlenmesi zordu. Ancak ABD’den bilim insanları, yeni bir görüntüleme yöntemi kullanarak, 270 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galaksinin gaz bulutlarını daha net inceleyebildiler. AraÅŸtırmacılara göre, bu gaz bulutları 100.000 ışık yılı kadar geniÅŸ bir alana yayılmakta, bu da önceki tahminlerden çok daha büyük bir yayılım anlamına geliyor. KarşılaÅŸtırma yapmak gerekirse, galaksimizin yıldızlarının bulunduÄŸu bölge, merkezden 7800 ışık yılı uzaklığa kadar yayılmaktadır.
“Heyecan Verici ve Åžaşırtıcı”
AraÅŸtırmanın baÅŸ yazarı Nikole M. Nielsen, özellikle gaz bulutundaki hidrojen ve oksijen baÄŸlantılarını incelediklerini belirtti. Gazın fiziksel koÅŸullarının, galaksinin çok ötesinde deÄŸiÅŸtiÄŸini gözlemlediklerini söyledi. Nielsen, “GözlemlediÄŸimiz her yerde bu gazı bulmak gerçekten heyecan verici ve bir ÅŸekilde ÅŸaşırtıcıydı” dedi. “Galaksinin etkisinin bittiÄŸi yeri, galaksiyi çevreleyen ortamla ve diÄŸer galaksilerle nasıl bir baÄŸlantı kurduÄŸunu görmeye baÅŸladık. Genellikle bu sınırlar belirsizdir, ancak bu sefer ekip oldukça net bir sınır bulmayı baÅŸardı.”
EÄŸer gözlemlenen galaksi tipik bir galaksi ise, bu bulgular, kendi galaksimizin boyutlarını da etkileyebilir. Nielsen, “Muhtemelen, galaksimizin ve Andromeda’nın zirkumgalaktik ortamları zaten örtüşüyor ve etkileÅŸim içinde” dedi.
Keck Kozmik Web Görüntüleyici (KCWI) ile Yapılan Gözlemler
Bu gözlemler, Hawaii’deki Keck Gözlemevi’nde bulunan Keck Kozmik Web Görüntüleyici (KCWI) kullanılarak yapıldı. AraÅŸtırma ekibinden Glenn Kacprzak, “KCWI, galaksilerin etrafındaki difüz gazın ölçülmesi ve nicelendirilmesindeki imkanları gerçekten deÄŸiÅŸtirdi” dedi. Bu cihaz sayesinde bilim insanları, tek bir spektrum yerine, KCWI’nin görüntüsüyle binlerce spektrumu aynı anda görebiliyorlar.
- NHY / spiegel.de