Gültan Kışanak’ın ‘Kürt Siyasetinin Mor Rengi’ Kitabı Tekrar Yasaklandı

İzmir 4’üncü Sulh Ceza Mahkemesi, Tzemach Lemmon’un “Kobani’nin Kızları” ve Gültan Kışanak’ın “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” kitaplarının yasaklanması ve toplatılması kararını verdi. Bu karar, İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi üzerine alındı. İlgili talep, terör suçları soruşturma bürosu savcılığının, kitaplarda örgüt propagandası yapıldığı iddiasına dayanıyor.

Amerikalı gazeteci-yazar Gayle Tzemach Lemmon tarafından yazılan “Kobani’nin Kızları: İsyanın – Cesaretin ve Adaletin Hikayesi” kitabında, Kobane’de IŞİD’e karşı mücadele eden kadınların anıları ve sahadaki haberlerden kesitler yer alıyor. Gültan Kışanak’ın “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” kitabı ise yerel ve genel siyasette rol almış kadınların deneyimlerini konu alıyor. Kitap, kadınların siyasette kat ettiği mesafe, karşılaştıkları engeller ve erkek egemen sisteme karşı verdikleri mücadeleyi anlatıyor.

Uygulanan Kararın Geçmişi

Gültan Kışanak’ın “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” kitabı daha önce de yasaklanmıştı. İzmir 2’nci Sulh Ceza Hakimliği’nin 2022/9865 sayılı kararıyla kitabın ülke genelinde yasaklanması ve dağıtılmış eserlerin toplatılması hükmedilmişti. Ancak yapılan itiraz sonucu, kitabın yasaklanması kararı kaldırılmıştı. Son karar ise kitabın yeniden yasaklanması ve toplatılması yönünde oldu.

Kitaplarda örgüt propagandası yapıldığı gerekçesiyle verilen yasaklama kararları, ilgili eserlerin yazarlarının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği görüşünü savunan kesimlerce tepkiyle karşılandı. Ancak mahkeme, terör suçlarına ilişkin iddialar nedeniyle bu kararları onayladı.

NHY / MA