Hopa’da Polisin Biber Gazından Ölen Metin Lokumcu Davasında Beraat Kararı

Artvin’in Hopa ilçesinde 31 Mayıs 2011’de düzenlenen protesto sırasında polisin sıktığı biber gazı nedeniyle yaşamını yitiren Metin Lokumcu’nun ölümüyle ilgili dava nihayet sonuçlandı. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı miting öncesinde gerçekleşen protesto, maalesef Lokumcu’nun hayatına mal oldu. 13 polis hakkında açılan dava Trabzon 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyordu.

Söz konusu davanın 11’inci duruşmasına sanıklar katılmadı. Ancak sanık avukatları, Lokumcu ailesi ve avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşmayı izleyenler arasında Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (Dem Parti) milletvekili Yılmaz Hun, CHP milletvekili Tahsin Ocaklı, Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, Fındıklı Belediye Başkanı Ercüment Şahin Çervatoğlu, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk ve Sol Parti Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş yer aldı. Ayrıca, çok sayıda sivil toplum örgütü ve sendika temsilcisi duruşmaya ilgi gösterdi.

Avukatların Açıklamaları ve Tepkiler

Metin Lokumcu ailesinin avukatlarından Hakan Özkan, savunma pozisyonuna itildiklerini ve mütalaaya karşı savunma yaptıklarını belirtti. Özkan, devletin gazı birini öldürüyorsa, maden şirketinin tetikçisi neden birini öldürmesin diyerek cezasızlık algısının devam etmesi durumunda benzer vakaların yaşanabileceğini vurguladı. Avukat Hasan Haktan ise, kararın doğa savunucuları ve aktivistlerin gelecekteki kaderini tayin edeceğini belirtti.

Avukat Nagihan Bulduk, Metin Lokumcu’ya müdahale edildiği anların videolarını izlettirirken; avukat Meriç Eyüboğlu, olayların geçtiği meydanın resmini çizdikleri krokileri mahkemeye sundu ve bu görseller üzerinden olayı anlattı. Avukatlar, polisin gaz kullandığı alan ve olayların seyrini mahkemenin dikkatine sundular. Mahkeme heyeti ise sanık avukatlarını dinledikten sonra 13 sanık hakkında beraat kararı verdi.