Dünya’nın İlk mRNA Akciğer Kanseri Aşısı: Türkiye Dahil 7 Ülkede Denemeler Başladı

Bilim insanları, vücudun “kanser hücrelerini avlayıp öldürmesini ve tekrar ortaya çıkmalarını engellemesini sağlayan” yeni mRNA akciğer kanseri aşısını test ediyor. BNT116 olarak bilinen ve BioNTech tarafından üretilen bu aşı, akciğer kanserinin en yaygın formunu hedef alıyor. Akciğer kanseri her yıl dünya çapında yaklaşık 1.8 milyon kişinin ölümüne yol açıyor.

Bu heyecan verici klinik denemeler Türkiye dahil yedi ülkede gerçekleştiriliyor. Türkiye, İngiltere, ABD, Almanya, Macaristan, Polonya ve İspanya’daki 34 araştırma merkezinde, hastalığın farklı aşamalarındaki yaklaşık 130 kişi aşıyı deneyecek. Aşının birinci faz klinik denemeleri kapsamında ameliyat veya radyoterapiden önceki erken evreden geç evre hastalığa veya tekrarlayan kansere kadar hastalığın farklı evrelerinde immünoterapiyle birlikte kullanılacak.

İngiltere’de İlk Doz

İngiltere’de ilk doz aşı, Londra’da yaşayan 67 yaşındaki Janusz Racz’a uygulandı. Racz, altı hafta boyunca her hafta, ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşı alacak. Mayıs ayında kanser teşhisi alan ve kemoterapi tedavisi gören Racz, bilim ve araştırmanın ilerlemesinin insanlarda bu tür araştırmalara katılma konusunda büyük bir kabul oluşturduğunu belirtti.

Bu tür araştırmaların olumlu sonuçlar vermesi, akciğer kanseriyle mücadelede büyük bir devrim yaratabilir. Yeni mRNA aşısı, kanser tedavisinde umut verici bir adım olarak görülüyor ve gelecekte milyonlarca insanın hayatını değiştirebilecek potansiyele sahip.