IL-11 Proteini Blokajı ile Farelerin Yaşam Süresi Artıyor

Yeni bir araştırma, interlökin 11 (IL-11) olarak bilinen önemli bir enflamatuar proteininin blokajıyla farelerin yaşam sürelerinin uzatılabileceğini ortaya koydu. Bu protein, vücutta enflamasyon ve organların yaralanma sonrası iyileşmesini ve yenilenmesini engelleme gibi olumsuz etkilere katkıda bulunuyor.

Singapur’daki Duke-NUS Tıp Fakültesi’nden Anissa Widjaja, IL-11 seviyelerinin yaÅŸlanmayla birlikte belirgin bir artış gösterdiÄŸini ve daha fazla inceleme gerektirdiÄŸini belirtti. Genetik olarak deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ, IL-11 üretmeyen fareler, ortalama olarak %20 daha uzun yaÅŸadı. Ayrıca, anti-IL-11 antikoru enjeksiyonu uygulanan yaÅŸlı farelerde de yaÅŸam süresi arttı ve çeÅŸitli yaÅŸlanma belirtileri azaldı.

Çalışmalar erkek farelerin ortalama yaşam süresinin %22,4, dişi farelerin ise %25 oranında uzadığını gösterdi. Tedavi edilen farelerde, kanser vakaları azaldı, kas erimesi ve kronik enflamasyon gibi yaşlanma belirtileri hafifledi. Çalışmanın eş yazarı Stuart Cook, bu bulguların çok heyecan verici olduğunu ve il-11 blokajının potansiyel bir terapötik yaklaşım olarak umut vaat ettiğini ifade etti.

Ä°nsanlara UygulanabilirliÄŸi

Proje, 2017 yılında doku örnekleri analizleri ile baÅŸladı ve 2018’de IL-11 proteininin pro-fibrotik ve pro-inflamatuar özellikleri keÅŸfedildi. Ä°nsanlarda il-11 seviyelerindeki yükselmeler ile yaÅŸlanma belirtileri arasındaki iliÅŸki göz önüne alındığında, bu araÅŸtırmanın gelecekte insan saÄŸlığı için önemli terapötik uygulamalara yol açabileceÄŸi düşünülüyor.