NYT: İsmail Haniye Suikasti – Gizli Bombalı Operasyon

The New York Times, Hamas lideri İsmail Haniye’nin aylar önce Tahran’daki konukevine sokulan bir bombayla öldürüldüğünü duyurdu. Haberde, ABD’li yetkililerin bu suikastın İsrail tarafından düzenlendiğini değerlendirdiği belirtildi.

New York Times’a göre Haniye, füzeyle değil Tahran’da kaldığı misafirhaneye gizlice sokulan uzaktan kumandalı bir bombayla öldürüldü. Patlayıcı cihaz, devrim muhafızları binasına yaklaşık iki ay önce gizlice sokulmuştu. İki İranlı ve bir ABD’li yetkiliye dayandırılan haberlere göre, bu patlayıcı cihazın hassasiyeti, 2020 yılında bir Mossad ekibinin İranlı üst düzey nükleer bilimci Mohsen Fakhrizadeh’i öldürmek için kullandığı uzaktan kumandalı makineli tüfeği andırıyordu.

Haniye’nin öldürülmesiyle ilgili olarak İsrail’den resmi bir açıklama gelmedi, ancak suikastın İsrail tarafından yapıldığı iddia edildi. NYT’nin haberinde, “İsrailli istihbarat yetkililerinin operasyonun hemen ardından ABD ve diğer Batılı hükümetlere operasyonun detayları hakkında bilgi verdiği” belirtildi. Adlarının açıklanmasını istemeyen bazı ABD’li yetkililer de suikasttan İsrail’in sorumlu olduğu değerlendirmesine ulaştıklarını ifade etti.

İsmail Haniye, İran’ın yeni cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere Tahran’a gelmişti. Kaldığı misafirhane, inzivalar, gizli toplantılar ve Haniye gibi “önde gelen konukların ağırlanması” için kullanılıyordu. Yetkililer, patlamanın camları kırdığını ve yerleşkenin duvarının bir kısmını yıktığını, ancak binanın kendisinde çok az hasar olduğunu belirtti. Bu da füze saldırısı olma ihtimalinin düşük olduğunu gösteriyor.