CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) programının çocuk işçiliği ve çocuk cinayetlerinin artmasına neden olduğunu belirtti. İlgezdi, ‘Devlet eliyle işçileştirilmenin hayata geçirildiği bu süreçte doğal olarak ailesinin maddi durumu kötü olan çocuklar MESEM’in ağına düşüyor. Çocuk işçiliğinin yasal zemini de devlet eliyle oluşturuluyor.’ dedi.
İlgezdi, Salı günü Ankara’da bir inşaatın asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybeden stajyer öğrencinin trajedisini örnek gösterdi. ‘Henüz 15 yaşında olan bir çocuğun staj adı altında çocuk sömürüsü bir evladımızı daha hayattan kopardı. Son 11 yılda ise en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti,’ ifadesini kullandı. Bu açıklamalar, MESEM programının çocuk işçiliğini yasallaştırmak için oluşturulmuş bir proje olduğunu ortaya koyuyor.
Çocuk İşçiliğinin Yaygınlığı
Ülkemizde çocuk işçilik, 4-8 yaş aralığında başlıyor. Mevsimlik tarım işçiliği yapan, sokakta mendil satan, cam silen çocuklar göze çarpıyor. 10-12 yaşlarda tekstil ve metal sektöründe çalışan çocuklar da bulunuyor. İlgezdi, ‘Milyonlarca çocuk işçi, ülkemizin bir diğer acı dolu tablosudur. Çocuklarımızın ruhsal ve bedensel gelişimi için, hayatta kalabilmeleri için çocuk işçiliğini önlemek en asli görevimizdir,’ dedi.
MESEM programı kapsamında çalıştırılan çocuklar, iş cinayetlerinde yaralanmaya ve can vermeye devam ediyor. İlgezdi, ‘2024 yılında bedavaya çalıştırılan öğrenci-işçiler için patronlara 1 milyar 698 milyon TL ödenirken, son üç yılda MESEM programlarına aktarılan kamu kaynağı 15 milyar liraya yaklaştı. Asıl memleket meselesi, geleceğimiz olan çocuklarımızın ruhsal ve bedensel sağlığını korumaktır,’ ifadelerini kullanarak, devletin bu konuda daha sorumlu adımlar atması gerektiğini vurguladı.