TBMM Adalet Komisyonu’ndan tartışmalı karar: Tarikatlar kişisel verilere erişebilecek

TBMM Adalet Komisyonu, 8. Yargı Paketi’ni kabul ederek önemli bir adım attı. Ancak, paketin içerisinde bulunan tartışmalı bir madde, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Bu madde, tarikatlar gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlara kişisel verilere erişim imkanı sunuyor.

Maddeye göre, siyasi, felsefi, dini veya sendikal amaçlı vakıf, dernek ve diğer kâr amacı gütmeyen kuruluşlar, mevcut veya eski üyelerinin kişisel verilerine erişebilecekler. Bu erişim, belirli koşullar altında ve kuruluşların mevzuata uygun faaliyetleriyle sınırlı olarak gerçekleşecek. Ancak, üçüncü kişilere açıklanmamak şartıyla bu verilere erişim mümkün olacak.

Muhalefet partileri, bu düzenlemenin “fişlemeye ve anayasaya aykırı olduğu” gerekçesiyle şiddetle eleştiriyor. Kişisel verilerin korunması hakkının ihlal edilebileceği ve radikal grupların suistimaline açık bir kapı açabileceği endişesi taşınıyor.

AKP ve MHP ise düzenlemenin gerekli olduğunu savunuyorlar. Bu tür kuruluşların faaliyetlerini yürütebilmeleri için kişisel verilere erişimin önemli olduğunu dile getiriyorlar. Ayrıca, mevcut mevzuatta kişisel verilerin işlenmesine ilişkin kriterlerin ve güvenlik önlemlerinin bulunduğunu vurguluyorlar.

8. Yargı Paketi, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek. Eğer kabul edilirse, tarikatlar gibi kâr amacı gütmeyen kuruluşlar belirli koşullarda kişisel verilere erişim yetkisine sahip olacaklar.

Ancak, bu gelişme kişisel verilerin korunması ve temel hak ve özgürlükler açısından önemli bir endişe kaynağı olarak değerlendiriliyor. Konu hakkında kamuoyunun yakından takip ettiği belirtiliyor.

NHY/ Cumhuriyet, Birgün, Evrensel