AB, Kara Para Aklamayla Mücadele Kurumu AMLA’yı Frankfurt’ta kuruyor

AB’nin yeni kara para aklamayla mücadele kurumu AMLA, merkezini belirlemek için yapılan oylama sonucunda Frankfurt’u tercih etti. 22 Åžubat’ta gerçekleÅŸen oylamada, Frankfurt Paris, Madrid ve Roma gibi büyük ÅŸehirlerin önüne geçerek AMLA’ya ev sahipliÄŸi yapma hakkını kazandı. Bu karar, AB’nin kara para aklamayla mücadelede daha etkin bir rol oynamak için attığı önemli adımlardan biridir.

AMLA’nın ana görevleri arasında büyük nakit iÅŸlemlere sınırlamalar getirme, futbol menajerleri ve sponsorları için yeni kimlik kontrolleri yapma ve kara para aklamayla mücadeleyi Avrupa BirliÄŸi içinde daha etkin hale getirme bulunuyor. Bu kararın alınmasındaki nedenler arasında, son yıllarda geleneksel finansal sistem yoluyla kara paranın aklanmasıyla ilgili artan endiÅŸeler ve özellikle Danske Bank ve Pilatus gibi bankaların kara para aklama skandalları öne çıkıyor. Frankfurt’un büyük bir finans merkezi olması ve AMLA’nın 40 riskli bankayı doÄŸrudan denetleyecek olması da bu kararın arkasındaki etmenler arasında yer alıyor.

Oylama sürecinde dokuz aday ÅŸehir yarıştı ve Frankfurt, son turda 28 oy alarak zafer elde etti. Madrid 16, Paris 6 ve Roma 4 oy alırken, Frankfurt’un bu yarışı önde bitirmesi dikkat çekti. Ancak, bazı milletvekilleri Frankfurt’un kara para aklamayla mücadele sicilinin en iyi olmadığını savundu. Yine de, yeni sürecin yasal bir emsal teÅŸkil etmediÄŸi ancak muhtemelen temelde iÅŸleyen bir süreç olduÄŸu belirtildi.

AMLA’nın Frankfurt’ta kurulması, AB’nin kara para aklamayla mücadelede daha etkin bir rol oynamak için attığı önemli bir adım olarak deÄŸerlendiriliyor. Bu kararın AB’nin finansal güvenliÄŸi ve istikrarı için kritik bir öneme sahip olduÄŸu vurgulanıyor.

NHY / euronews, Politico, Deutsche Welle, AB Kara Para Aklamayla Mücadele Kurumu (AMLA)