New York, Gökdelenlerin Ağırlığıyla Sulara Batıyor

New York, dünyanın en büyük ve en göz alıcı ÅŸehirlerinden biri olabilir, ancak bu ÅŸehrin de kendi sorunları var. Yeni bir araÅŸtırmaya göre, New York’un devasa gökdelenleri, ÅŸehrin zeminini aÅŸağı doÄŸru itiyor ve ÅŸehri çevreleyen sulara daha da yaklaÅŸtırıyor. Bu da New York’u iklim krizi nedeniyle yükselen deniz seviyesi ve güçlenen kasırgaların tehdidine karşı daha savunmasız hale getiriyor.

ABD Jeolojik AraÅŸtırmalar Kurumu’ndan jeofizikçi Tom Parsons liderliÄŸindeki araÅŸtırmacılar, New York’un yapılarının toplam 1,68 trilyon pound (yaklaşık 140 milyon filin ağırlığına eÅŸit) ağırlığında olduÄŸunu hesapladılar. Bu muazzam yük, New York’un zemininde bulunan farklı malzemeler üzerinde baskı yapıyor. Birçok büyük binanın saÄŸlam kayalık üzerine yerleÅŸtirildiÄŸi doÄŸru olsa da, üzerine inÅŸa edilen diÄŸer kum ve kil karışımları da var. Bu da doÄŸal olarak zaten buzul çağının sonunda devasa buzulların geri çekilmesine tepki olarak ABD’nin doÄŸu kıyısında meydana gelen batma etkisine katkıda bulunuyor.

AraÅŸtırmacılar, New York’un her yıl ortalama 1-2 mm batmakta olduÄŸunu, bazı bölgelerin ise bu oranın iki katı hızda batmakta olduÄŸunu buldular. Bu batma, küresel ısınma nedeniyle deniz suyunun geniÅŸlemesi ve buzulların erimesi sonucu yükselen deniz seviyesinin etkisini artırıyor. AraÅŸtırmacılara göre, New York’u saran su 1950’den beri yaklaşık 22 cm yükseldi ve yüzyıl sonuna kadar ÅŸu andakinden dört kat daha sık büyük sel olayları yaÅŸanabilir.

AraÅŸtırmanın yayınlandığı Earth’s Future dergisinde yazan araÅŸtırmacılar, “8,4 milyonluk derinlemesine yoÄŸunlaÅŸmış bir nüfus, New York’ta selden kaynaklanan tehlikenin deÄŸiÅŸen derecelerine maruz kalıyor” dediler. Yazarlar, New York’un karşılaÅŸtığı risklerin iklim krizi derinleÅŸtikçe dünyanın diÄŸer birçok kıyı ÅŸehri tarafından da paylaşılacağını eklediler.

“Tektonik ve insan kaynaklı batma, deniz seviyesi yükselmesi ve artan kasırga yoÄŸunluÄŸunun birleÅŸimi, kıyı ve nehir kenarı bölgelerinde hızlanan bir sorun anlamına geliyor” diye yazdılar.

Bu eÄŸilim, New York’un inÅŸa edilmiÅŸ altyapısının büyük hacmi tarafından da büyütülüyor. AraÅŸtırmacılar, ÅŸehrin yapılarının ünlü Empire State Building ve Chrysler Building gibi binaları da içerdiÄŸini belirttiler. Bu devasa yükün binanın temellerine tuzlu suya maruz bırakarak çelik takviyeyi paslandırabileceÄŸi ve betonu kimyasal olarak zayıflatabileceÄŸi uyarısında bulundular.

AraÅŸtırma ekibi ayrıca sera gazının ABD’nin doÄŸu kıyısındaki doÄŸal rüzgar kesme engelini azalttığını ve önümüzdeki on yıllarda daha sık yüksek yoÄŸunluklu kasırga olaylarına izin vereceÄŸini belirtti.

New York’un geliÅŸtiricilerinin hala yükselen suların riskini yeterince ciddiye almadıkları ima ediliyor. “New York City, kıyı selinden gelecekte maruz kalacak varlıklar açısından dünyada üçüncü sırada yer almakta ve Kasırga Sandy sonrasında geniÅŸletilen sel riski alanlarındaki 67.400 yapının %90’ından fazlası sel düzlüğü standartlarına göre inÅŸa edilmemiÅŸtir.”